Yahoo! s-a vândut: Suma URIAȘĂ a scăzut cu 350 de milioane de dolari din cauza…hackerilor

yahoo a fost vandut

Verizon Communications Inc, cel mai mare operator de telefonie mobilă din SUA, a anunțat marți că a ajuns la un acord pentru a prelua operațiunile de bază ale gigantului din domeniul Internetului – Yahoo! pentru suma de 4,48 miliarde de dolari, cu 350 milioane de dolari mai puțin decât prețul anunțat inițial la jumătatea anului trecut, informează Reuters.

Tranzacția va duce la combinarea activităților Yahoo! în domeniul motoarelor de căutare, email și mesagerie cu divizia AOL a Verizon. Finalizarea tranzacției, care a fost anunțată prima dată în luna iulie 2016, este programată pentru al doilea trimestru al acestui an.

“Termenii modificați ai acordului oferă un rezultat corect și favorabil pentru acționari. Oferă protecție pentru ambele părți și o cale clară pentru finalizarea tranzacției”, a declarat vicepreședintele Verizon, Marni Walden.

Verizon încearcă de mai multe luni să convingă Yahoo să modifice termenii acordului încheiat în luna iulie a anului trecut pentru a lua în calcul pagubele provocate Yahoo de două importante atacuri informatice. Compromisul încheiat marți prevede că Verizon și Yahoo vor împărți povara financiară a eventualelor acțiuni juridice în legătură cu atacurile informatice.

În luna septembrie a anului trecut, Yahoo a anunțat că informațiile personale cu privire la cel puțin 500 milioane de conturi au fost furate în urma unui atac informatic. Yahoo a avertizat că informațiile furate ar putea include numele, adresele de e-mail, numere de telefon, data nașterii și parolele pentru cele 500 milioane de conturi.

Yahoo! a fost înființat în 1994 și, în prezent, este unul din giganții Internetului cu aproximativ 11.000 de angajați la nivel mondial. Marissa Mayer, numită în fruntea Yahoo! în vara lui 2012 pentru a relansa afacerile companiei, a anunțat la începutul lunii februarie 2016 că are intenția de a analiza mai multe “alternative strategice” pentru operațiunile de bază din domeniul Internetului și de asemenea de a reduce efectivele companiei cu 15%.

Acțiune în premieră: Șeful Raiffeisen, ‘sancționat’ pentru că a protestat în fața Guvernului

Șeful Raiffeisen, 'sancționat' pentru că a protestat în fața Guvernului

Acțiune în premieră a unei entități private de sancționa implicarea bancherului olandez Steven van Groningen în protestele antiguvernamentale. Ocolul „Silvic Stejarii Muscelului” a comunicat luni, 20 februarie, o adresă către Agenția Topoloveni a Raiffeisen Bank prin care solicita închiderea contului curent, scrie Jurnalul de Argeș.

Administratorul ocolului silvic care are în gestiune o suprafață importantă de pădure în județul Argeș și ca atare, tranzacții financiare deloc de neglijat, a scris negru pe alb și motivul acestei decizii :” În semn de protest față de implicarea Domnului Steven van Groninger CEoORaiffeisen România în acțiunile de protest din România”.

“Existenţa civilizatorie a unui popor, a unei naţiuni este dată de fiinţarea unui Stat puternic care să-i asigure securitatea în toate formele şi manifestările ei grandioase. Fiecare Naţiune posedă domenii sociale strategice (în consonanţă cu stimularea activităţilor private) în lipsa cărora se dezintegrează. Un Stat puternic prin instituţiile sale asigură perenitatea Naţiunii”, se mai arată în comentariul de pe pagina de Facebook a O.S Stejarii Muscelului.

Metrorex, sute de milioane de euro pentru investiții în 2017. Când se va circula în Drumul Taberei

metrorex

Metrorex beneficiază, în 2017, de 234 de milioane de lei alocaţi conform OUG 83/2016 şi de peste 109 milioane de lei, care reprezintă sume necheltuite în 2016 şi reportate în anul 2017, pentru investiţii în magistralele 4, 5 şi 6, potrivit datelor transmise de companie pentru Mediafax.

La capitolul transferuri pentru finanţarea proiectelor de investiţii la metrou, Metrorex beneficiază de 234 de milioane de lei alocaţi conform OUG 83/2016, care vor fi distribuiţi magistralelor 4, 5 şi 6. Astfel, magistrala 4 beneficiază de 64 de milioane de lei, magistrala 6 are la dispoziţie 130 de milioane de lei, iar magistrala 5 (tronsonul I Drumul Taberei – Universitate) poate folosi 40 de milioane de lei, anunţă administratorul Metroului bucureştean.

Aproximativ 110 milioane de lei sunt sume necheltuite, care se reportează în anul 2017 magistalelor menţionate anterior. Magistrala 4 are la dispoziţie de 86,4 milioane de lei, magistralei 6 îi este alocată suma de 8,2 milioane de lei, iar magistralei 5, tronson I Drumul Taberei – Universitate îi revin 15,2 milioane de lei.

Finalizarea lucrărilor pentru secţiunea Râul Doamnei – Eroilor, inclusiv staţia de la Valea Ialomiţei, este estimată pentru primul semestru al anului 2018, deşi aceasta a fost prevăzută iniţial pentru punerea în funcţiune la sfârşitul anului 2017, potrivit Metrorex.

România, ridicată în SLĂVI de NATO: ‘Un exemplu de URMAT și de către alți Aliați’

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a felicitat România pentru “eforturile majore de a creşte bugetul pentru apărare la 2% din PIB în 2017”, spunând că este un exemplu de urmat şi de alte state membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

Romania-Nato

“Felicit România pentru eforturile majore de a creşte bugetul pentru apărare la 2% din PIB în 2017. Într-o lume cu ameninţări complexe şi în evoluţie, este nevoie atât de bugete mai mari pentru apărare, cât şi de o mai justă împărţire a sarcinilor”, a subliniat joi Stoltenberg, într-o declaraţie transmisă de serviciul de presă al NATO.

“România oferă ambele – fiind un exemplu de urmat şi de către alţi Aliaţi”, a mai precizat secretarul general al NATO.

El a afirmat de asemenea că România dă dovadă de leadership prin găzduirea unei brigăzi multinaţionale, întărind prezenţa NATO în flancul sud-estic al Alianţei.

“Salut călduros angajamentul puternic al României faţă de NATO, deopotrivă prin trupe şi prin buget”, a spus Stoltenberg, potrivit Agerpres.

Conform proiectului de buget pe anul 2017, România va aloca 2% din Produsul Intern Brut pentru Ministerul Apărării Naţionale.

Proprietarii barurilor din Centrul Vechi, REVOLTAȚI: Protestele ne bagă în FALIMENT

centrul vechi bucuresti

Barurile şi restaurantele din Centrul Vechi al Bucureştiului erau atracţia tinerilor. Cum ieşeau de la serviciu mergeau să se relaxeze cu prietenii la un pahar de vin bun şi mâncare pe măsură. Iar în weekend aveau nevoie de rezervare ca să ocupe o masă. Asta a fost până la jumătatea lunii trecute, când au început protestele.

Acestea au luat amploare pe 1 februarie, după ce Guvernul Grindeanu a trecut Ordonanţa 13, care dezincrimina abuzul în serviciu, neglijenţa în serviciu şi conflictul de interese, pe furiş, în toiul nopţii. Mulţi bucureşteni au dat distracţia pe salvarea democraţiei. De atunci, îndură frigul seară de seară în Piaţa Victoriei. Iar asta se transpune într-o mare pagubă pentru patronii de localuri. Cârciumile sunt goale chiar şi sâmbăta şi duminica.

“Protestele astea ne bagă în faliment. Dacă avem câteva mese ocupate, e bine. În weekend reuşeam să ne facem safteaua, cum s-ar zice”, a spus patronul unui celebru local.

Reporterii Click! au dat o raită prin Centrul Vechi la final de săptămână, iar străzile erau pustii. 280.000 de persoane erau cantonate duminică la Guvern, ocupate să ceară demisia Guvernului şi alegeri anticipate.

Doar 2 din 5 romani merg la cursuri de specializare!

In societatea zilelor noastre, companiile par a se orienta in alegerea candidatului potrivit in functie de calificarea acestuia. In cazul in care vrei sa aplici pentru un post care presupune anumite abilitati si cunostinte, nu iti face prea multe sperante. Cu siguranta, exista oameni care au terminat o facultate sau au un curs de calificare care ii recomanda si care iti vor lua locul. Nu o sa conteze ca tu esti foarte dornic sa inveti si sa acumulezi cunostinte noi. Nimeni nu isi doreste o bataie de cap in plus si va fi ales intotdeauna un candidat care sa aiba un minimum de cunostinte in domeniu si poate putina experienta, chiar daca se cauta pentru o pozitie entry-level.

Desigur, este foarte important sa faci ceea ce iti place. Iar daca tu esti pasionat de un anumit domeniu, nu e suficient sa citesti si sa te informezi, ci ar fi bine sa te interesezi de ce cursuri poti face astfel incat sa demonsrezi viitorilor angajatori ca nu numai experienta te recomanda, ci si diplomele pe care le ai.

Studiile arata ca doar 2 din 5 romani merg la cursuri de specializare, iar asta se intampla din cauza nivelului scazur de trai. Ei nu au incredere ca odata ce vor absolvi un curs vor reusi sa se angajeze mai usor.

Iti doresti sa te specializezi intr-un anumit domeniu? In acest caz, trebuie sa te orientezi in functie de domeniul in care ti-ar placea sa lucrezi. Iata care sunt cursurile pe care daca le vei urma, vei reusi sa iti gasesti fara probleme un job bun:

 1. Un curs de make-up. Intotdeauna doamnele si domnisoarele vor apela la specialisti pentru a arata cat mai bine, iar un astfel de curs este la mare cautare. Toate saloanele cauta make-up artisti buni, caci cerintele clientelor s-au inmultit pe acest segment, dar fara o diploma care sa iti ateste pregatirea nu vei reusi sa te angajezi. Vei putea avea una daca te inscrii la cursurile Academiei Rina Fashion, gasesti mai multe informatii pe site-ul oficial! Doar 2 din 5 romani merg la cursuri de specializare! curs de machiaj
 2. Un curs de HR. Poate ca pana sa iei contact cu un angajator nu stiai ce inseamna si cu ce se ocupa un departament de resurse umane, insa daca ai avut macar un job, sigur ai observat ca munca lor nu este grea, iar banii pe care ii poti castiga nu sunt deloc putini. Foarte multe companii pun la dispozitia celor interesati cursuri de inspectori in resurse umane, iar absolvirea acestuia iti va aduce un plus in fata altui candidat.Doar 2 din 5 romani merg la cursuri de specializare! imagine
 3. Un curs de limba straina. Daca lucrezi intr-un domeniu in care limba engleza este baza, probabil ai observat ca sunt mai avantajati cei care cunosc si o a doua limba straina bine. Cauta un curs unde sa inveti o limba straina neobisnuita, putin vorbita la noi si vei vedea ca ti se vor ivi noi oportunitati. Diploma obtinuta va fi, fara indoiala, garantia ca tu ai reusit sa inveti si ca esti capabil sa intelegi limba respectiva. Bineinteles, nu trebuie sa renunti dupa primul modul absolvit, caci altfel nivelul tau nu va fi ridicat si nu vei reusi sa ajungi unde ti-ai propus.
 4. Un curs in programare. Presupunand ca nu ai terminat o facultate de profil, trebuie sa demonstrezi cumva ca stii sa faci aceasta munca bine, iar un inceput il reprezinta participarea la un curs unde sa pui bazele programarii. Chiar daca tu ai mai facut proiecte sau ai lucrat ca freelancer, orice angajator simte nevoie sa vada si un atestat. Sigur vei da si un test, asa ca cu cat vei stii mai multe, cu atat vei avea sanse mai multe.Doar 2 din 5 romani merg la cursuri de specializare! poza
 5. Un curs de contabilitate. Daca ai urmat un liceu cu profil economic, insa apoi te-ai razgandit si ai mers pe un alt domeniu in facultate, dar vrei sa lucrezi in domeniul contabil, cel mai bine este sa cauti un curs de specializare unde sa reusesti sa iti actualizezi cunostintele, dar si sa obtii o diploma care sa te ajute sa iti gasesti mai repede job in acest domeniu.Doar 2 din 5 romani merg la cursuri de specializare! poza 2
 6. Un curs de design vestimentar. Daca aceasta este pasiunea ta, nu ezita sa ti-o dezvolti. Iti place sa faci tot felul de creatii inedite? In acest caz, te poti inscrie la un astfel de curs si vei invata, cu siguranta, cum sa creezi unitatile de baza, dar si despre combinatiile pe care le poti face cu materialele si culorile.Doar 2 din 5 romani merg la cursuri de specializare! curs
 7. Un curs de ghid turistic. Pasiunea pentru calatorie iti poate aduce o multime de bani, dar trebuie sa arati oamenilor ca te pricepi la ceea ce faci. Un astfel de job iti poate aduce venituri foarte mari intr-un an si trebuie sa stii sa profiti de sezonul estival. Foarte important este feedback-ul turistilor. Daca vei reusi sa gasesti un curs bun de ghizi, cu siguranta o sa inveti tot ce trebuie despre atitudinea pe care trebuie sa o ai si despre atractiile turistice.

Asadar, daca vrei sa te angajezi intr-un anumit domeniu si nu ai pregatirea necesara, poti urma un curs de pregatire. Cu toate ca foarte putini dintre romani apeleaza la acestea, cursurile puse la dispozitie de specialisti asigura o pregatire completa si cu ajutorul lor o persoana isi poate gasi mai usor de lucru. Alege un curs intr-un domeniu in care ti-ar placea sa lucrezi si in care stii ca se castiga bine, astfel incat sa eviti alte griji.

STUDIU: 3 din 5 firme profitabile in Romania se afla in Capitala!

Inca din perioada post-decembrista, Romania a devenit un teritoiu speculat de tot felul de antreprenori dornici sa inceapa o afacere profitabila pe meleagurile propriei patrii.

prezenta-masiva-a-oamenilor-de-afaceri-din-belarus-la-chisinau-1411455836

Astfel, cifrele adunate indelungul anilor au demonstrat ca in tara noastra, afacerile s-au deschis pe banda rulanta, insa multe dintre ele nu au rezistat presiunii pietei si au fost nevoite sa isi inchida portile.

Analizand anul in curs, documentele arata la nivelul tarii ca au fost infiintate 41.000 de s.r.l-uri, insa in acelasi timp au fost inchise 96.000 de firme.

In prezent, potrivit unui sondaj, 3 din 5 firme profitabile care isi desfasoara cu optimism activitatea pe teritoriul Romaniei se afla in Bucuresti. Capitala, adesea blamata pentru conglomeratia infernala de business-uri pe care le gazduieste, este orasul care aduce in buzunarele antreprenorilor cel mai mare profit, astfel incat managerii se declara extrem de multumiti de venitul lunar pe care il castiga.

Care sunt domeniile de profitabilitate pe care antreprenorii bucuresteni le exploateaza?

Domeniile de business de succes ale Bucurestiului sunt sectionate in 3 categorii : prestarea serviciilor, transportul rutier si comertul online.

 1. Domeniul prestarii serviciilor a atins in acest an cea mai buna cota de afacere, top 3 business-uri de succes fiind:
 • Multi au ales sa descide o firma de curatenie care sa isi desfasoare activitate in Bucuresti si Iflov. Se pare ca locuitorii capitalei au devenit dependenti de servicii de curatenie la domiciliu, mai ales daca luam in calcul faptul ca timpul liber a devenit un lux pentru multi dintre cei care au joburi in cel mai mare oras al tarii.

copil-bona-joaca

 • Tot in domeniul prestarii serviciilor, firmele care aduc profituri multumitoare sunt cele care ofera parintilor posibilitatea de a angaja o bona de incredere.
 • Al treilea business de succes din domeniul prestarii serviciilor este firma de contabilitate, aceasta devenind indispensabila afacerilor care doresc sa aiba o buna gestionarea d.p.d.v finaniciar si, nu numai!

Mai jos regasiti un grafic al trend-ului de cautare a celor 3 tipuri de servcii expuse mai sus:

 1. Business-ul de transport rutier a devenit o sursa de venit substantiala pentru cei care au avut ideea de a infiinta o firma de transport in capitala. Pentru ca Bucurestiul este cel mai aglomerat oras al tarii si pentru o buna parte dintre cei care locuiesc aici sunt studenti veniti de pe meleagurile patriei, managerii au de castigat. Studentii sunt cei care folosesc adesea mijloacele de transport rutier pentru a ajunge in toate colturile Romaniei.

Principalele mijloace de transport folosite dupa tren sunt: microbuzele si autocarele. Astfel, cei care au deschis o firma de transport persoane la nivel local in Bucuresti, astazi practica curse catre toate orasele tarii.

 1. Comertul online beneficiaza de un boom exploziv in ceea ce priveste vanzarea marfurilor de orice tip. Indiferent ca vorbim despre magazine online pentru copii, parinti sau bunici, despre magazine specializate in fashion, agricultura sau domeniul auto, toate aceste business-uri aduc un profit urias in buzunarul celor care au avut ideea de a se afisa pe internet.

afaceri-online

Mai mult decat atat, criza lipsei timpului liber, orele numeroase petrecute la job sau timpul alocat treburilor gospodaresti sunt doar cativa factori care contribuie la cresterea vanzarilor online. Fara doar si poate, exista business-uri care nu intotdeauna aduc multumire, insa cu toate acestea, majoritatea owner-ilor business-urilor online se declara satisfacuti de afacerile pe care le manageriaza cu succes

In acest peisaj bucurestean dominat tot soiul de business-uri, firmele care au reusit sa aiba o dezvoltare progresiva sunt cele care au reusit devina indispensabile nevoilor din viata de zi cu zi, oferind oamneilor solutii simple, practice si rapide la cel mai bun raport calitate-pret!

 

BNR, avertisment SUMBRU: Ce se întâmplă dacă se majorează salariile

bnr

Majorarea salariilor medicilor şi profesorilor decisă de comisiile parlamentare riscă să întoarcă România în anul 2008, când Parlamentul a dat „cu o mână”, pentru ca apoi să li se ia oamenilor „cu două mâini”, a declarat miercuri consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

„Parlamentul susţine că trebuie să mărească salariile medicilor şi profesorilor şi adevărul este că trebuie să fie mărite, iar Guvernul spune de unde scoatem bani şi asta este o întrebare. Concluzia noastră este următoarea: poate că măcar din această tevatură o să învăţăm ceva, că un Parlament vine pentru patru ani în Casa Poporului şi trebuie să-şi facă programul pentru patru ani de la început şi să lupte, să lupte, să lupte, pentru ca acest program să răspundă nu numai voinţei politice, să răspundă şi legilor economice, pentru că altfel ajungi să faci ca în 2008, să dea Parlamentul cu o mână şi să li se ia pe urmă oamenilor cu două mâini”, a comentat oficialul BNR, la RFI.

Oficialul BNR a avertizat că, „dacă deficitul creşte prea mult, ţara nu se mai poate împrumuta sau dacă se poate împrumuta, o face foarte costisitor, cu dobânzi foarte mari, pentru că nimeni nu mai are încredere într-o ţară care şi-a depăşit plafonul de deficit”.

„Guvernul are opţiunea echilibrului, pentru că dacă bugetul este cât este şi nişte cheltuieli cresc, atunci trebuie să taie de la investiţii. S-ar putea întâmpla asta, dacă vor respecta această decizie a Parlamentului”, a mai spus Adrian Vasilescu.

VEȘTI BUNE pentru profesori și medici: S-au aprobat MĂRIRILE de salarii

aprobare-marire-buget

Deputaţii din Comisiile de buget, finanţe şi de muncă au adoptat, luni, mai multe amendamente la Ordonanţa 20/2016 referitoare la salarizarea din sectorul bugetar, care prevăd majorarea salariilor mai multor categorii de personal.

Ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru, a susţinut că aplicarea amendamentelor va avea la un impact bugetar de 3-4 miliarde de lei.

“Vor fi între 3 şi 4 miliarde de lei în plus cu ceea ce aţi făcut dumneavoastră astăzi, de la 1 decembrie 2016. Este vorba de 3-4 miliarde de lei peste cele 2,6 miliarde de lei care este impactul Ordonanţei 20. (…) Asta duce la 5-6 miliarde lei creştere masă salarială decisă în anul acesta. Faţă de 57 miliarde masă salarială, creşte practic toată masa salarială din sistem cu încă 5-6 miliarde, numai într-un act. (…) Ca să ştim cum stăm şi, evident, un premiu Nobel pentru cel care o să facă deficitul pe zona asta”, le-a spus Pâslaru deputaţilor din comisii.

Deputaţii din cele două comisii au aprobat un amendament referitor la sistemul sanitar care prevede că, “începând cu 1 decembrie 2016, sporurile şi alte drepturi salariale specifice activităţii se vor calcula prin raportare la salariul de bază”.

Un alt amendament adoptat prevede că, “începând cu data de 1 ianuarie 2017, salariile de bază ale personalului din învăţământ existente în plată la data de 31 decembrie 2016 se majorează în medie cu 15%, conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Educaţiei şi aprobate prin Hotărâre de Guvern, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a ordonanţei”.

Totodată, angajaţilor din sistemul de asistenţă socială li se vor mări salariile în medie cu 15%, potrivit unui alt amendament adoptat.

Deputaţii Comisiei de muncă şi buget au aprobat şi un amendament prin care cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate se majorează cu 25 % faţă de nivelul acordat pentru luna august 2016. Salariile se vor majora efectiv începând cu 1 decembrie 2017.

Începând cu aceeaşi dată, salarizarea personalului din cadrul Caselor de Asigurări de Sănătate Judeţene, a Municipiului Bucureşti şi din cadrul Casei Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti se stabileşte de la nivelul de 85 % din salariile stabilite la nivel central pentru personalul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al preşedintelui CNAS. Stabilirea nivelului drepturilor salariale ale personalului menţionat mai sus se aprobă prin ordin al preşedintelui CNAS, mai prevede amendamentul.

Amendamentele au fost adoptate în lipsa deputaţilor liberali care au părăsit şedinţa.

Comisiile de buget, finanţe şi de muncă vor continua discuţiile, marţi dimineaţă, asupra Ordonanţei de Urgenţă 20/2016. De asemenea, Comisia juridică urmează să se pronunţe.

Klaus Iohannis, MESAJ de ultimă oră privind economia României

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis marţi, 11 octombrie a.c., un mesaj în cadrul Forumului Economic româno-slovac, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României. Alături de reprezentanţi ai mediului de afaceri din România şi Slovacia, evenimentul s-a bucurat de participarea Preşedintelui Republicii Slovace, domnul Andrej Kiska. Mesajul Preşedintelui României a fost prezentat de către domnul Cosmin Marinescu, Consilier Prezidențial – Departamentul Politici Economice şi Sociale.

iohannis

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

„Stimate domnule Președinte Andrej Kiska,

Domnule Ministru Peter Žiga,

Domnule Președinte al Agenției slovace pentru comerț și investiții,

Domnule Președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României,

Doamnelor și domnilor invitați și participanți,

Îmi face o deosebită plăcere să salut, pentru al doilea an consecutiv, organizarea Forumului oamenilor de afaceri români și slovaci, context în care îi mulțumesc Preşedintelui Republicii Slovace, domnul Andrej Kiska.

Dorim să subliniem, împreună, importanţa pe care o acordăm, la cel mai înalt nivel, dezvoltării unor legături comerciale şi investiţionale tot mai strânse între economiile României şi Slovaciei.

În ultimii patru ani, comerțul dintre economiile noastre a crescut cu o medie anuală de circa 9%, ceea ce arată clar consolidarea relațiilor noastre comerciale. În 2015, comerțul bilateral a atins un maxim de 2,4 miliarde euro. Depinde doar de noi să dezvoltăm, în continuare, acest trend pozitiv.

În plan investiţional, în România funcţionează peste 600 de firme cu acţionariat slovac, cu un capital total investit de circa 50 de milioane euro. Slovacia este, la rândul său, tot mai atractivă pentru investiţiile românești, însă potențialul investițional al cooperării noastre este mult mai mare.

Doamnelor şi domnilor,

Pentru că dorim să intensificăm cooperarea noastră economică, sunt bucuros să salut participarea mediului de afaceri, de la reprezentanţii companiilor mici și mijlocii, până la prezența unor mari companii, care pot fi deopotrivă vectori ai dezvoltării noastre.

Am certitudinea că veţi descoperi noi parteneri de afaceri şi că veţi putea valorifica noi oportunităţi, în sectoare precum energia, industria, transporturile şi infrastructura.

Start-up-urile şi întreprinderile mici şi mijlocii înseamnă spirit antreprenorial, inițiativă și potenţial imens în planul inovării, dar, mai ales, ele pot prefigura viitorul economic al unei ţări.

Din acest motiv, îi îndemn pe investitorii slovaci să vină cu încredere în România, iar investitorilor români le spun să fie mai curajoşi în legătură cu planurile de afaceri care privesc economia slovacă.

Doamnelor şi domnilor,

Economia României traversează acum o perioadă de creștere economică robustă.

Pe primul semestru al acestui an avem o creștere economică de 5,2%, ceea ce face ca România să fie o campioană europeană a creșterii economice. Recent, Fondul Monetar Internațional și-a îmbunătățit prognozele de creştere economică la 5% pentru întregul an 2016.

Evident, aceste cifre sunt încurajatoare, însă și mai încurajator este faptul că motoarele creșterii economice s-au multiplicat. Evoluțiile recente ne arată că nu doar motorul consumului este turat, ci privim cu optimism şi către componenta investiţională a economiei.

Încrederea într-o bună perspectivă economică se reflectă, pentru primul semestru, în creșterea cu circa 9% a investiţiilor nete. Această încredere este resimțită și în plan extern: avem și o creştere cu 12% a investiţiilor străine directe, pe primele şapte luni ale anului. Dincolo de aspectele cantitative, sunt importante și atuurile noastre de ordin calitativ.

Un avantaj major este calitatea forţei de muncă, apreciată astăzi de investitori, dar care, în economia modernă, trebuie permanent perfecționată. Predictibilitatea economică este, de asemenea, un atu considerabil pentru oamenii de afaceri, pe care îi încurajez să fructifice acest context economic favorabil.

În ceea ce ne privește, ca autorități ale statului, ne preocupă reducerea poverii birocratice, creşterea transparenţei şi asigurarea stabilității pentru mediul de afaceri.

Între România şi Slovacia există un potenţial deosebit de colaborare în domeniul industriei auto. Slovacia a înregistrat în ultimii ani progrese remarcabile, devenind un foarte important actor al industriei auto. În România, în ultimii zece ani, industria auto a crescut de la circa 4 miliarde de euro la peste 20 de miliarde în anul 2015.

Putem avea asemenea progrese şi în alte sectoare, cum ar fi sectorul IT şi cel al telecomunicaţiilor, acolo unde tinerii români sunt foarte bine pregătiţi şi reprezintă o resursă valoroasă pentru mediul de afaceri.

Doamnelor şi domnilor,

Prin mesajele noastre transmise aici, ne arătăm interesul cert de a sprijini dezvoltarea unor legături economice tot mai strânse, nu doar la nivel național, ci și regional.

În primul rând, vrem ca Dunărea să ne lege nu doar geografic și cultural, ci şi economic, iar Portul Constanţa să devină principalul port maritim pentru comerţul slovac. Vitală în această direcţie este Strategia UE pentru Regiunea Dunării, un mecanism destinat dezvoltării economice şi sociale a macro-regiunii dunărene.

În al doilea rând, vrem o colaborare mai strânsă între asociațiile profesionale și camerele de comerț și industrie din ambele țări, pentru identificarea de noi avantaje competitive și oportunități de colaborare.

Doamnelor şi domnilor,

Viitorul relaţiilor bilaterale dintre România şi Slovacia, inclusiv în domeniul economic, este plin de speranţă şi de oportunităţi. Vă urez să aveţi mult succes și să daţi dovadă de iniţiativă şi curaj pentru reușita durabilă a proiectelor noastre!

Vă mulțumesc!”