Impactul schimbării climatice asupra animalelor a fost mult subestimat (studiu)

incalzirea climatica

Încălzirea globală afectează aproape jumătate dintre mamiferele terestre şi un sfert dintre păsările ameninţate, ceea ce înseamnă un impact mult mai grav decât se estima până acum, subliniază un nou studiu citat de AFP. Primatele şi elefanţii sunt printre animalele cele mai afectate, în special pentru că nu se reproduc repede şi se adaptează lent la schimbări de mediu rapide, se menţionează în studiul publicat în revista Nature Climate Change.

Potrivit acestui studiu, la întocmirea căruia a participat universitatea din Queensland, Australia, efectele negative sunt deja în curs pentru “un mare număr” de specii. “Impactul schimbării climatice asupra mamiferelor şi animalelor este în prezent foarte subestimat”, afirmă cercetătorii, care au utilizat date din 136 de studii, efectuate asupra unui număr de 120 de specii de mamifere şi 569 specii de păsări.

Oamenii de ştiinţă au studiat în special curbele demografice, ratele de reproducere, zonele geografice, evoluţia climatelor, extinzându-şi apoi constatările la speciile ameninţate monitorizate de Uniunea internaţională pentru conservarea naturii (UICN). Din cele 873 de specii de mamifere monitorizate, 414 (47%) răspund “într-un mod negativ” procesului de încălzire. Pentru păsări, proporţia este de 23,4% (298 de specii), conchide studiul.

“Eforturile de cercetare şi conservare ar trebui să se intereseze mai mult de impactul ‘aici şi acum’ al schimbării climatice”, nu numai de previziunile pentru viitor, scriu autorii. Schimbarea climatică poate afecta animalele limitându-le accesul la apă sau la hrană, răspândind boli sau reducându-le habitatul. La sfârşitul lui 2015, 195 de naţiuni au adoptat acordul de la Paris care prevede limitarea încălzirii sub pragul de 2 grade Celsius în raport cu Revoluţia industrială, dereglare generată în mare parte de arderea de combustibili fosili. Însă din punctul de vedere al oamenilor de ştiinţă această limită este încă foarte ridicată, iar angajamentele naţionale luate în acest stadiu sunt insuficiente, notează AFP.

TRAGEDIE la un grajd al Circului Globus: Mai mulți tigri ar fi murit în urma unui INCENDIU puternic

Incendiu-la-un-grajd-care-apartine-Circului-Globus.-Animalele-sunt-in-pericol

Pompierii au reuşit să salveze şapte tigri, şase cămile, tăuraşi şi ponei, un cal, un cangur şi mai mulţi ogari şi capre, în urma incendiului izbucnit, joi dimineaţă, la o clădire administrativă şi la un grajd cu animale din Şoseaua Petricani, anunţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov (ISU-BIF).

Nu au mai putut fi salvate patru pisici, doi porcuşori vietnamezi, doi tigri şi trei câini, precizează sursa citată.

Potrivit ISU-BIF, incendiul a fost stins, dar se mai degajă fum şi se verifică toate spaţiile interioare.

Pompierii au solicitat prezenţa veterinarilor pentru tranchilizarea animalelor şi mutarea lor, deoarece nu exista altă posibilitate de eliberare a acestora din cuşti în alte spaţii, astfel încât pompierii să intre pentru stingerea incendiului.

La faţa locului a ajuns un reprezentant al circului de stat, care a tranchilizat animalele şi s-a procedat la mutarea acestora.

Apa Nova a fost solicitată să mărească presiunea pe reţeaua de hidranţi din zonă. “Sunt probleme în identificarea hidranţilor la nivelul carosabilului din cauza zăpezii. Au fost identificaţi şi hidranţi îngheţaţi în zona respectivă”, arată sursa citată, potrivit Agerpres.

Pompierii au intervenit cu 15 autospeciale, un echipaj SMURD şi două autoscări.

Un puternic incendiu a izbucnit în această dimineață la una din anexele Circului Globus din Capitală. Potrivit Stirileprotv, mai mulți tigri ar fi murit din cauza fumului iar mai multe animale sunt, în continuare, în pericol. La locul evenimentului se află șase autospeciale de stins incendiu cu apă și spumă și ambulanțe SMURD.
Potrivit primelor informații, nu există victime printre oameni.

In cladire se aflau 4 ingrijitori, care au reusit sa iasa. Dar, sustin ei, inauntru ar fi ramas animalele circului: tigrii, camile, capre, cai si lei.

Din primele informatii, tigrii aflati in custi ar fi murit din cauza fumului. Incendiul se manifesta pe o suprafata totala de 300 de metri patrati, iar pompierii intervin in aceste momente cu 8 autospeciale si un echipaj Smurd.

Din primele informatii oferite de ingrijitori, se stie ca animalele nu se afla in zona afectata de flacara deschisa, dar la ele ajunge fumul degajat de materialele care ard. Pompierii au solicitat ajutorul veterinarilor, ca sa poata tranchiliza si muta in siguranta animalele.