Cat teren a castigat gazonul sintetic in ultimii ani?

Da un vot:

Gazonul sintetic  a câştigat tot mai mult teren în ultimii ani, însă iarba naturală continuă să domine peisajul stadioanelor din Europa. Fiecare dintre cele două suprafeţe are plusurile sale, dar şi dezavantaje. Iarba sintetică are argumentul costurilor reduse, în timp ce despre suprafaţa naturală specialiştii spun că augmentează performanţa jucătorilor

În 1857, în Anglia, lua fiinţă primul club de fotbal din lume, Sheffield F.C.  Legile jocului nu erau foarte bine definite, aspect pus însă la punct peste 6 ani, când apare „The Football Association“. Tot atunci s-a stabilit că dimensiunile suprafeţei de joc trebuie să fie cuprinse între 100-110 metri – în lungime şi între 64-75 metri – în lăţime. Terenul trebuie să fie acoperit cu iarbă.
Anii au trecut, iar evoluţia tehnologică şi-a pus amprenta şi în cel mai popular sport. Ghetele din picioarele practicanţilor au devenit mai uşoare, mingea – mai simplu de controlat, bagajul tehnic al jucătorului s-a îmbunătăţit, au apărut tactici, idei, filosofii. Toate aceste elemente au fost transpuse pe gazon, astfel că îmbunătăţirea suprafeţei de joc  a fost imperativă. A fost tot mai clar că performanţa este strâns legată de o suprafaţa de joc impecabilă.

BREAKING NEWS:  Finetul este materialul pentru un plus de confort si se gaseste pe Sabaev.ro

De la un deceniu la altul, de la un an la celălalt, preocuparea pentru îmbunătăţirea gazonului artificilal crescut constant. S-au investit tot mai mulţi bani, s-au aplicat tehnologii proaspăt descoperite, s-au înfiinţat pepiniere cu centre de cercetare,  gazonul a devenit o industrie şi oglinda unei echipe de fotbal. În prezent, orice club profesionist are alocată în bugetul anual o sumă considerabilă pentru întreţinerea suprafeţei de joc.

BREAKING NEWS:  Cizme de dama pentru vremea rea

Paralel cu dezvoltarea ierbii naturale s-a lucrat la dezvoltarea gazonului sintetic. Este o inovaţie în domeniu îmbrăţişată de unii, criticată de alţii. S-a dovedit însă o opţiune foarte bună pentru echipele localizate în zonele în care clima nu permite păstrarea firului de iarbă la parametrii ridicaţi pe tot parcursul unui sezon. Este cazul multor cluburi din Rusia şi din Europa de Nord. Nu numai însă.

Gazonul artificial şi-a făcut loc şi în România

La începutul acestei veri, stadionul din Chiajna a devenit primul din Liga 1 care a trecut la suprafaţa artificială. Decizia a venit la capătul unei lungi perioade în care uzura gazonului natural a înghiţit mulţi bani. Cauza a fost suprasolicitarea. În sezonul trecut, arena din Chiajna a fost gazdă pentru echipa locală – Concordia – dar şi pentru Viitorul Voluntari şi, în anumite cazuri, pentru naţionalele de juniori şi tineret ale României. Suprafaţa de joc a avut astfel de suferit, iar calitatea slabă afecta calitatea jocurilor disputate aici.

BREAKING NEWS:  Pantofi pentru barbati ieftini pentru toate gusturile de la Walkin-Incaltaminte

Soluţia pentru rezolvarea problemei a fost căutată în gazonul sintetic. După o documentare serioasă, care a inclus şi vizite pe unele stadioane din Occident care folosesc acest tip de suprafaţă, s-a decis instalarea unui astfel de gazon. Investiţia totală a fost de aproape 300.000 de euro şi a fost asigurată de Primăria locală, cea care deţine şi administrează stadionul.

sursa articol – prosport.ro