Festivalul de Film de la Toronto 2016: “Lumea secretă subterană” din “Snowden”, noul film al regizorului Oliver Stone

Da un vot:

Cunoscutul regizor Oliver Stone spune că noul său film despre Edward Snowden explorează “o lume secretă subterană”, în discursul pe care l-a ţinut la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto, unde a avut loc premiera internaţională a noii pelicule “Snowden”. Actorul Joseph Gordon-Levitt joacă rolul celebrului angajat al NSA (Agenţia de Securitate Naţională a Statelor Unite), care a fugit in Rusia în anul 2013 după ce a dezvăluit detalii despre activităţile agenţiei de supraveghere a Internetului şi a convorbirilor telefonice.

snowden-joseph-gordon-levitt

Distribuţia include nume precum Melissa Leo, Zachary Quinto şi Shailene Woodley.

“Există o lume secretă subterană şi nimeni altcineva din NSA nu a avut curajul să vorbească despre asta,” a declarat Stone la conferinţa de presă ţinută sâmbătă.

BREAKING NEWS:  Carnavalul Medieval de la Hunedoara, ediţia a II-a

“Filmul este ca o poveste cu detectivi, ne arată lucruri pe care nu le ştiam. Guvernul american minte constant despre activităţile ilegale pe care le-a înterprins, dar continuă să le facă şi în prezent. Această poveste este una foarte supărătoare pentru multă lume, dar în acelaşi timp este şi o dramă – iar asta e o combinaţie grozavă pentru un film”.

“Un alt fel de patriotism”

Gordon-Levitt, actorul care a mers să-l vadă pe Snowden în Rusia în scopul de a-şi pregăti rolul, spună că a fost atras de idea filmului de a explora noţiunea de patriotism. “Filmul arată cele două tipuri de patriotism. Poţi jura credinţă patriei tale indiferent de circumstanţe. Şi să nu pui întrebări. Dar există şi un alt fel de patriotism, cel pe care mi-am dorit mult să-l arăt lumii. Şi anume cel pe care personajul din film îl dezvoltă în cei nouă ani în care nu a pus nicio întrebare. Cred că acesta este şi marele avantaj pe care îl are cineva dintr-o ţară liberă precum Statele Unite ale Americii”.

BREAKING NEWS:  Un celebru post de radio își schimbă denumirea: La ce titlu s-au oprit patronii

Întrebat ce crede că se va întâmpla cu Snowden, Stone şi-a exprimat speranţa ca acesta să beneficieze de graţierea preşedintelui Barack Obama. “Domnul Snowden s-ar întoarce şi ar accepta un proces aici, dacă i s-ar garanta că ar fi un proces echitabil. Poate că acest film îl va ajuta.”

“Cam plictisitor”

Primele comentarii critice au fost din cele mai diverse. Revista Variety îl descrie ca fiind unul din cele mai incitante şi mai relevante filme făcute de Stone în ultimul timp. The Hollywood Reporter în schimb îl descrie ca fiind “bine realizat, corect, şi  – îndrăznim să spunem – cam plictisitor “.

BREAKING NEWS:  Formaţia Pasărea Rock, înfiinţată de Mircea Baniciu împreună cu Josef Kappl şi Ovidiu Lipan ”Ţăndărică”, turneu în 14 oraşe din ţară

Cronica din The Guardian îi acordă doar două stele din cinci, şi îl descrie ca fiind “sec şi lipsit de atractivitate”, considerând că interpretarea lui Gordon-Levitt este singurul lucru notabil. “Stone a vrut să facă un film care să dezvăluie publicului larg adevărata poveste a lui Snowden, dar i-a ieşit ceva atăt de lipsit de vlagă, încât până şi lecturarea paginii lui Snowden din Wikipedia e cu mult mai interesantă,” concluzionează publicaţia engleză.

Festivalul Internaţional de Film de la Toronto se va încheia în 18 septembrie.

viewscnt