Prună: Voi pune pe masa Parlamentului soluţii pentru eliberarea condiţionată, câteva mii de persoane vor ieşi din închisoare

pruna

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, duminică, la Digi 24, că va pune pe masa Parlamentului soluţii pentru eliberarea condiţionată a deţinuţilor, câteva mii de persoane urmând să iasă din închisoare, în condiţiile în care penitenciarele sunt supraaglomerate, iar pentru construirea unor noi centre de detenţie, care să acopere deficitul de locuri, ar fi nevoie de 1,5 miliarde de euro.

“Voi pune pe masa Parlamentului potenţiale soluţii legislative, de pildă cu privire la liberarea condiţionată, care din varii motive este amânată”, a spus Raluca Prună.

Ea a precizat că în urma aplicării noilor reglementări ar putea ieşi din închisoare câteva mii de oameni, cu condiţia să fi executat o fracţie de două treimi, respectiv trei pătrimi din pedeapsă, să fi plătit prejudiciile, să fi muncit şi să fi avut un comportament care să arate că s-au îndreptat.

Prună a mai spus că noile reguli de liberare condiţionată ar degreva sistemul penitenciar, în condiţiile în care pentru construirea unui singur centru de detenţie cu 1.000 de locuri este nevoie de 150 de milioane de euro.

“Un penitenciar pentru 1.000 de persoane costă 150 de milioane de euro, în condiţiile în care avem un deficit de 10.000 de locuri ne trebuie un miliard şi jumătate de euro”, a precizat ministrul Justiţiei.