Masa calda pentru elevi din 50 de scoli. In ce costa suportul alimentar acordat acestora?

Da un vot:

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri lista celor 50 de unitati de invatamant preuniversitar de stat in care se aplica, in anul scolar 2017-2018, programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru prescolari si elevi, precum si fondurile necesare finantarii programului, informeaza Executivul. In total sunt 100 de scoli in care se va aplica programul, adica in 0,5% dintre acestea.

Prima etapa a programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru prescolari si elevi s-a aplicat in anul scolar 2016-2017 si a implicat tot 50 de unitati scolare.

  • Cele 100 de scoli, din ambele etape, au fost selectate astfel incat fiecare judet sa aiba cel putin o scoala inclusa in proiect si, totodata, sa fie reprezentative din punct de vedere al problemei semnalate (medii geografice izolate sau greu accesibile, medii sociale defavorizate, medii economice cu grad ridicat de pauperitate).
  • De asemenea, s-a tinut cont de infrastructura necesara servirii mesei in scoala (daca exista cantina, daca e disponibila o sala pentru prepararea sau pentru servirea mesei, daca exista spatiu pentru depozitare)
BREAKING NEWS:  Iohannis, către elevi: Azi pare mai uşor să copiezi decât să faci singur, dar vă îndemn să învăţaţi şi să fiţi corecţi

Asadar, programul se va derula in 100 de scoli, adica 0,5%, din totalul de 18.746.

Potrivit datelor transmise de Ministerul Educatiei, in perioada desfasurarii activitatii didactice, prescolarilor si elevilor din 100 de unitati de invatamant preuniversitar de stat, denumite in continuare unitati-pilot, li se acorda, cu titlu gratuit, un suport alimentar, constand intr-un pachet alimentar sau intr-o masa calda pe zi, in limita unei valori zilnice de 7 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adaugata.

BREAKING NEWS:  Incepe facultatea? Cum te pregatesti pentru un nou an universitar

Suportul alimentar consta, dupa caz, intr-o masa calda sau intr-un pachet alimentar, dupa cum urmeaza:

a) masa calda, preparata in regim propriu, pentru unitatile de invatamant in care exista cantina cu avize de functionare, inregistrata sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, si spatiu adecvat de servire a mesei;

b) masa calda, in regim catering, pentru unitatile de invatamant in care nu exista cantina pentru prepararea in regim propriu, dar in care exista un spatiu de servire a mesei sau un alt spatiu amenajabil in acest scop;

c) pachet alimentar, pentru unitatile de invatamant in care nu exista nici cantina si nici spatiu amenajabil in scopul servirii mesei.

Procedura de atribuire a contractelor de furnizare/servicii a pachetelor alimentare sau mesei calde se organizeaza la nivelul fiecarei unitati administrativ-terioriale.

BREAKING NEWS:  Gradinitile pentru micii artisti cumpara creioane colorate si articole de papetarie de la Total Office

Autoritatile locale au posibilitatea sa suplimenteze finantarea din venituri proprii. Produsele alimentare distribuite elevilor si prescolarilor vor respecta cerintele de conformitate prevazute in regulamentele europene.

Directiile judetene de sanatate publica, respectiv cea a municipiului Bucuresti, vor verifica respectarea normelor si conditiilor igienico-sanitare si a alimentatiei sanatoase in distributia alimentelor.

De asemenea, la cererea scrisa a parintilor, din considerente de natura medicala, culturala sau religioasa, pachetele alimentare si masa calda pot fi inlocuite cu produse alimentare adecvate situatiei elevilor si prescolarilor.

Sursa:http://adevarul.ro/educatie/scoala/guvernul-aprobat-asigurarea-mese-calde-elevii-alte-50-scoli-doar-05-unitatile-scolare-aplica-program-1_5a280adf5ab6550cb8eb1e1f/index.html