Ce alimente poti ambala sub vid

Vidarea prelungeste perioada de valabilitate a majoritatii alimentelor proaspete, reducand procesul de oxidare si impiedicand dezvoltarea bacteriilor si a mucegaiului. Cu toate acestea, numeroase alimente proaspete contin suficienta umezeala care favorizeaza dezvoltarea microorganismelor care pot creste chiar si in absenta aerului. Pentru a evita alterarea, este esentiala pastrarea alimentelor la o temperatura scazuta.

De multe ori, atunci cand impachetam un produs intr-o punga de plastic, de exemplu, o parte semnificativa din volumul sau este reprezentat de aerul din interior. Vidarea revolutioneaza modul in care pastrezi alimentele pentru ca, pe langa prelungirea termenului de valabilitate, conservarea cu masini de vidat alimente reducere considerabil si spatiul de depozitare. In plus, aceasta metoda de ambalare mentine mai mult timp prospetimea si savoarea alimentelor.

Ce produse alimentare se pot ambala sub vid?

In principiu, se poate conserva orice tip de aliment, cu exceptia celor care fermenteaza in absenta oxigenului, asa cum sunt cartofii si avocado. Se pot ambala fructe si legume proaspete, carne, branzeturi, peste, alune, nuci, seminte si chiar mancaruri gatite, cu conditia ca temperatura lor sa nu depaseasca 25°C. De asemenea, se pot reambala sub vid alimente care au fost cumparate deja vidate, precum mezeluri, carne de orice fel sau branza. In acest fel ele isi pastreaza intacte gustul si prospetimea chiar si dupa deschidere si reambalare.

Carnea, pestele si legumele pot fi congelate fara arsuri de congelare si isi vor mentine fragezimea si calitatea. Alimentele precum orezul, cafeaua, faina, fructele si legumele uscate isi vor prelungi inca si mai mult termenul de valabilitate daca sunt ambalate cu aparate de vidat alimente.

Este important sa se acorde o atentie deosebita calitatii initiale a alimentului – sa fie cat mai proaspat si curat –, pentru ca nu exista o metoda de conservare care sa transforme un produs alterat intr-unul bun.

Aparatele MAGIC VAC® permit pastrarea prospetimii alimentelor o perioada mai lunga de timp, sunt usor de utilizat si isi pot gasi cu usurinta loc in orice bucatarie. Au nevoie doar de niste pungi speciale pentru aparate de vidat alimente. Procedeul ambalarii in vid consta in introducerea alimentului in punga speciala, realizata dintr-un material impermeabil la gaze, si extragerea aerului din interiorul acesteia cu ajutorul unei pompe de vid. Intreaga operatiune dureaza doar cateva secunde.

Asa cum am spus, calitatea alimentelor pastrate in vid este clar superioara celor conservate prin metode traditionale. Astfel, carnea de pui sau vita, ambalata in pungi clasice, poate fi tinuta in congelator pana la 6 luni, pe cand ambalata in vid, carnea isi prelungeste termenul de valabilitate pana la 2 ani. Branzeturile care sunt pastrate de regula in frigider aproximativ o saptamana, cu MAGIC VAC® isi extind valabilitatea pana la cateva luni. La fel se intampla si in cazul legumelor. Totusi, este important de retinut ca vidarea nu inlocuieste congelarea. Dupa ambalarea in vid, alimentele trebuie tinute in frigider sau congelator.

Alimentația la final de vară: alimente care pot contribui la creșterea nivelului de colesterol bun din organism

Vara se apropie de final, iar trecerea la un nou anotimp aduce cu sine o serie de schimbări în ritmul nostru cotidian. Revenirea la activitățile obișnuite după o perioadă de concediu și acomodarea cu noul ritm de lucru, tendința de a face mai puțină mișcare și poate chiar mici modificări la nivelul dietei din cauza programului încărcat, sunt doar câteva dintre schimbările prin care organismul nostru trece în această perioadă.

Alimentația la final de vară alimente care pot contribui la creșterea nivelului de colesterol bun din organism

Alimentația este unul dintre factorii cheie pentru un organism sănătos și un sistem imunitar puternic

Odată cu noul anotimp care bate la ușă, este important să acordăm atenție alimentației noastre și să includem în dietă alimente care să împiedice formarea colesterolului rău (LDL) prin creșterea nivelului de colesterol bun (HDL).

„Formarea colesterolului rău, de tip LDL, poate fi prevenită printr-o alimentație sănătoasă și un stil de viață activ. O dietă bazată pe un consum ridicat de fibre și care să includă alimente bogate în antioxidanți, nutrienți, vitaminele B și C poate contribui la creșterea nivelului de colesterol bun din sânge. Acest tip de colesterol, HDL, spre deosebire de cel menționat anterior, are un rol benefic pentru organism, reușind să absoarbă excesul de colesterol din țesuturi și celule și să îl transporte la nivelul ficatului, de unde este ulterior eliminat din organism. Colesterolul de tip LDL mărit poate reprezenta, printre altele, un factor de risc cardiovascular și poate afecta toate grupele de vârstă”, a declarat dr. Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Preparată de mii de ani în bucătăriile din India și Orientul Mijlociu, lintea este un aliment bogat în antioxidanți și o sursă abundentă de nutrienți, precum minerale și fibre, necesare menținerii organismului la capacitate maximă, odată cu apropierea toamnei. Extrem de ofertantă, lintea este un aliment care inclus în alimentație ne poate ajuta să ținem sub control colesterolul și contribuie la accelerarea tranzitului intestinal, ajutând la eliminarea reziduurilor, a grăsimilor și toxinelor în exces din corp. Lintea este un aliat în lupta cu colesterolul în special datorită conținutului bogat în vitamine din grupul B, care pot scădea producția de colesterol din organism și reduce nivelul de colesterol LDL.

Același rol îl au și migdalele, bogate în nutrienți și ideale pentru o gustare sănătoasă între mese. Migdalele sunt alimente care aduc beneficii întregului organism, iar datorită conținutului mare de fibre, proteine și fier, ajută în principal sistemul sangvin prin creșterea nivelului de colesterol bun și creșterea numărului de celule roșii din sânge. Migdalele ajută și digestia, iar conținutul bogat de grăsimi nesaturate ajută la menținerea sănătății vaselor de sânge.

O dietă echilibrată ne ajută să ne acomodăm mai ușor cu ritmul normal de după vară, iar hidratarea joacă și ea un rol esențial. Datorită ingredientelor naturale din care este fabricată, berea poate face parte dintr-un stil de viață sănătos, atunci când este consumată cu moderație (330 ml/zi/femei și 660 ml/zi/bărbați). Totodată, conținutul său de antioxidanți și fibre solubile fac din bere un posibil aliat al organismului în lupta cu colesterolul. Antioxidanții prezenți în bere au ca sursă ingredientele naturale din care este fabricată, precum cerealele și hameiul, ce pot crește nivelul de colesterol HDL, având în același timp capacitatea de a reduce colesterolul de tip LDL, cel rău.

Fructele trebuie să facă parte din alimentația noastră în orice anotimp. În această perioadă, în special cele bogate în vitamina C, precum portocale, kiwi sau coacăze, ne ajută la menținerea unui nivel crescut al colesterolului bun în sânge. Vitamina C are proprietăți antioxidante și, în plus, poate elimina radicalii liberi produși de organism în procesul de metabolism normal, ajutând astfel la prevenirea colesterolului. Un alt fruct specific începutului de toamnă este gutuia, bogată în fibre și cu un conținut redus de calorii, ajută digestia și reduce semnificativ nivelul colesterolului.

 

Despre Centrul de Studii despre Bere Sănătate și Nutriție

 

Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție este o entitate cu caracter științific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina – Aurelia Zugravu, lector universitar în cadrul UMF “Dr. Carol Davila”, căreia îi revine și calitatea de Președinte în cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, dr. Alin Popescu, medic primar în medicină sportivă și consultant în probleme de nutriție, deținând calitatea de Secretar general, și dr. Mihaela Begea, doctor în științe inginerești.

Înființat în luna decembrie a anului 2011 și lansat oficial în data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii științifice și diseminarea informațiilor în domeniu în rândul comunității medicale și a publicului larg.

Pentru a contribui activ la promovarea domeniului cercetării de la noi din țară, Centrul finanțează anual studii de cercetare în

domeniu, sub forma de burse acordate studenților, masteranzilor, doctoranzilor sau cadrelor universitare, indiferent de vârstă. Toate detaliile privind structura și componența Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție pot fi găsite la adresa:

www.beresanatatenutritie.ro.

Pentru mai multe informatii:

Adelina Ionașcu

The Public Advisors

Tel: 0753 047 591

E-mail: adelina.ionascu@publicadvisors.ro

Al 10-lea Simpozion Național „Interferențe în Reumatologie“: Bolile reumatice precum poliartrita, spondilartrita și artropatia psoriazică necesită o abordare complexă

 

  • Peste 600.000 de români suferă de boli reumatismale, dintre care aproximativ 7.000 au fost diagnosticați sau monitorizați doar în anul 2017 în Clinica Reumatologie Cluj, iar peste 530 dintre aceștia sunt pacienți cu terapii inovatoare (biologice)

 

  • Diagnosticarea precoce, abordarea multidisciplinară a pacientului și administrarea unui tratament potrivit joacă un rol esențial în menținerea calității vieții acestuia și în limitarea evoluţiei acestor boli către invaliditate

 

 

Mai mult de 250 de medici reumatologi din peste 10 specialități au participat, la Cluj-Napoca,  în perioada 30-31 martie 2018, la cel de-al 10-lea simpozion Național „Interferențe în Reumatologie”, dedicat abordării multidisciplinare a bolilor reumatice. Categoria bolilor reumatice include peste 200 de forme de afecțiuni musculoscheletale ce afectează proporții semnificative din populația României. Cele mai frecvente boli sunt cele degenerative (artroză, reumatisme abarticulare, etc), dar cele mai invalidante sunt cele inflamatorii articulare, care afectează probabil aproximativ 3% din populația României. Între acestea din urmă se numără poliartrita reumatoidă, spondiloartritele şi artropatia psoriazică. La nivelul județului Cluj, peste 7.000 de pacienți au fost consultați doar în anul 2017 în Clinica Reumatologie Cluj.  

 

Reumatologia este o subspecialitate a medicinei interne și este cea mai tânără dintre ele. Și are două particularități. Prima, multitudinea și diversitatea patologiei. Peste 150 de boli care au manifestări la nivelul sistemului musculoloscheletal. Wiliam Heberden, un mare practician, spunea la începutul secolului al XIX-lea “Reumatism este un termen comun pentru multe boli și dureri, din care multe nu au încă nume și care sunt se datorează unui număr mare de cauze” . Acest lucru înseamnă că la nivelul spatelui sau genunchiului se pot manifesta diferite boli, și deci acestea trebuie recunoscute, diagnosticate și tratate diferit. Boli frecvente, precum artroza și boli rare și foarte rare, precum unele colagenoze, vasculite sau boli genetice. În al doilea rând, unele dintre bolile reumatologice (cele inflamatorii, colagenozele sau vasculitele) au manifestări multisistemice. De aceea, abordarea multidisciplinară joacă un rol esențial în diagnosticarea timpurie a bolilor reumatice. Acesta este și motivul pentru care am început în urmă cu 10 ani această manifestare. Ideea a fost să aducem împreună reumatologia cu o altă specialitate, să discutăm subiectele comune, să deschidem interesul pentru patologia musculoscheletală și mai ales să avem un limbaj comun. Am avut în cei 10 ani întâlniri cu radiologia-imagistica, pnemumologia, cardiologia, neurologia, bolile infecțioase, gastroenterologia, obstetrica-ginecologia, pediatria, oftalmologia și, în sfârsit, anul acesta, cu ortopedia“, a declarat Prof. Dr. Simona Rednic, medic primar în reumatologie, seful Clinici de Reumatologie din cadrul Spitalului Județean Cluj și a disciplinei de Reumatologie din cadrul UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj, secretar general al Societății Române de Reumatologie.

 

Afecțiunile reumatice nu mai sunt de mult boli ale bătrâneții, prevalența acestora fiind tot mai mare în rândul populației active, tineri și chiar copii. Nerecunoscute și mai ales netratate corespunzător, afecțiunile reumatice afectează abilitatea fizică a bolnavului și are implicații severe la nivel personal, familial, emoțional si psihosocial, de fapt un impact negativ asupra tuturor aspectelor legate de calitatea vieții pacientului.

Și la nivelul Clinicii Reumatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj Napoca majoritatea pacienților internați au avut între 15 și 64 ani și doar o treime aveau peste 65 ani“, a mai spus Prof. Dr. Simona Rednic, medic primar în reumatologie.

Frecvenţa acestor afecţiuni în rândul tinerilor şi populaţiei active are un impact extrem de important la nivel socio-economic, bolile musculo-scheletale afectând capacitatea de muncă a persoanelor, uneori chiar definitiv. Acestea sunt responsabile pentru jumătate din absenţele de la locul de muncă şi de o rată de şomaj de trei ori mai mare decât în rândul populaţiei generale.

 

Despre bolile reumatismale

 

În Europa, bolile cronice reumatice şi musculoscheletice afectează 120 de milioane de persoane şi au asociat cel mai ridicat cost la nivelul sistemului de sănătate european şi al celui economico-social. În România, există peste 600.000 de persoane (3% din populaţie) cu boli inflamatorii reumatismale, între acestea fiind aproximativ 2.000 de copii care suferă de artrită juvenilă.

Comisia Europeană estimează că bolile reumatice şi musculoscheletale reprezintă 50% ca şi cauzalitate din rata absenteismului profesional şi aproximativ 60% din rata incapacităţii permanente de muncă. De asemenea, rata şomajului este de circa 50% în rândul persoanelor cu aceste dizabilităţi. Prevalența bolilor reumatismale va creşte o dată cu creşterea duratei de viață şi a îmbătrânirii populației.

Bolile reumatice determină un cost socio-economic anual de 240 miliarde euro, adică un cost direct, la nivelul Uniunii Europene, echivalent cu 2% din PIB. Zilele de absenteism la locul de muncă, cauzate de bolile reumatice şi musculoscheletale, însumează o pierdere de 650 milioane euro pe an.

Diagnosticul precoce şi aplicarea timpurie a unor terapii eficace, constituie singurele metode de limitare a evoluţiei acestor boli.

*****

 

Despre Societatea Română de Reumatologie

Societatea Română de Reumatologie (SRR) este o organizație științifică și profesională care reunește specialiștii în domeniul reumatologiei cu preocupări în diagnosticul, tratamentul și cercetarea bolilor reumatice. Pentru mai multe informații, vă rugăm vizitați: www.srreumatologie.ro.

Proteinele vegetale, un plus pentru sănătate

O dietă echilibrată se bazează în primul rând pe varietatea de alimente care să ofere corpului nostru vitaminele, fibrele și proteinele de care are nevoie.

Proteinele joacă un rol extrem de important în buna funcționare a organismului, având un rol esențial în menținerea echilibrului hormonilor, pielii, părului și musculaturii, acționând ca un combustibil pentru organism în producerea de energie. Principalele surse de proteine rămân carnea și peștele, însă le putem găsi în mare proporție și în alte alimente precum cerealele și leguminoasele, mai ales că în ultima vreme din ce în ce mai multe persoane îmbrățișează dieta vegană.

Leguminoasele precum lintea, mazărea, fasolea, năutul sau soia, nu ar trebui să lipsească din meniul nostru, fiind cele mai bogate produse vegetale în proteine. Năutul conține aproximativ 25% proteine, iar soia aproximativ 50%.

Cercetări realizate de către Organizația Mondială a Sănătății pe tema diferențelor dintre proteinele din carne și proteinele vegetale au demonstrat că acestea din urmă pot fi considerate o sursă sustenabilă. Deși multe alimente conțin proteine, niciunul nu are în componența sa toți amioacizii esențiali pentru organism, într-o cantitate suficientă. În acest context, sursele vegetale de proteine beneficiază de avantajul că pot fi combinate, asigurând astfel o sursă de proteină completă”, a spus dr. Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Alte surse importante de proteine sunt somonul și ouăle. Somonul conține acizi grași Omega 3, nutrienți importanți pentru menținerea sănătății, fiind bogat în proteine de calitate. O porție de somon conține aproximativ 25 g de proteine. Calitatea proteinelor se stabilește în funcție de cantitatea de aminoacizi și gradul acestora de digerare, indicatori care ne arată că cea mai bună proteină pentru organismul uman este proteina din ou.

Cerealele precum grâul, secara, orzul, ovăzul, porumbul, meiul sau orezul, consumate simplu, fără adaos suplimentar de zahăr, pot să ne ofere aportul de energie, nutrienți și proteine de care are nevoie organismul nostru.

Berea poate contribui la rândul ei, printr-un consum moderat, la asigurarea de nutrienți necesari organismului, fiind produsă în totalitate din ingrediente naturale: drojdie de bere, apă, hamei și cereale.

Deși cel mai des întâlnită cereală folosită la fabricarea berii este orzul, maeștrii berari, pentru a obține gustul și aroma dorite, aleg de multe ori să includă în rețetele de fabricare și alte cereale: grâu, orez, porumb sau ovăz. Indiferent de tipul lor, cerealele rămân o importantă sursă de proteine. Proteinele din bere au rol și în formarea spumei, ca urmare a interacțiunii acestora cu acizii de hamei.

Medic specialist chirurgie plastica Bucuresti

Dr. Angela Petre este medic specialist chirurgie plastica – microchirurgie reconstructiva, cu interes deosebit in chirurgia sanului, contur corporal si reintinerirea faciala. In toate interventiile chirurgicale pe care le realizeaza, sunt utilizate cele mai noi tehnici chirurgicale la nivel international, adaptate nevoilor si dorintelor pacientului.

Scopul dr. Angela Petre este de a oferi fiecarui pacient rezultate cu aspect natural, cu durata indelungata, intr-un mediu sigur si confidential. In rezumat: o experienta pozitiva de cand veti veni sa ne cunoastem si pana ne vom desparti ca prieteni.

Dr. Angela Petre ( chirurg plastic bucuresti ) pune intotdeauna accent pe educația pacientului pentru a vă ajuta să luați cea mai bună decizie posibilă cu privire la operatiile de chirurgie estetica si este cea care va va „insoti” pe toata perioada tranzitiei catre corpul pe care vi-l doriti.
Consultatiile se desfasoara in clinica din Bucuresti dar pot avea loc si online, pentru pacientii care locuiesc in afara tarii.

Sursă de fibre solubile, berea consumată cu moderație poate ține sub control nivelul de colesterol

București, 27 aprilie 2018: Colesterolul mărit (hipercolesterolemia) este un factor de risc cardiovascular și poate afecta toate grupele de vârstă. Instalarea acestuia poate fi prevenită printr-o alimentație sănătoasă și un stil de viață activ care include exerciții fizice. Chiar și băuturile, inclusiv cele slab alcoolizate, pot contribui la menținerea unui stil de viață sănătos. În această categorie se încadrează și berea, care atunci când este consumată cu moderație (330 ml/zi/femei și 660 ml/zi/bărbați) poate crește nivelul colesterolului bun, având în același timp capacitatea de a reduce colesterolul de tip LDL, cel rău.

Această băutură poate completa o dietă alimentară diversificată, datorită mineralelor, vitaminelor și fibrelor pe care le conține și care provin din ingredientele sale naturale.

Berea, sursă de fibre solubile

Îmbunătățirea tranzitului intestinal este unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale fibrelor, însă un beneficiu la fel de important pentru organism este și creșterea concentrației de lipoproteine cu densitate înaltă, cunoscute sub denumirea de colesterol HDL sau colesterol „bun”. Berea are un conținut de fibre alimentare situat între 1,87-2,02 g/l. Acestea sunt fibre solubile și se datorează orzului, unul dintre ingredientele berii. Responsabili pentru reducerea colesterolului din sânge sunt beta-glucanii din orz care se găsesc adesea în bere, nivelurile variind în funcție de procesul de fabricare a berii.

Berea, un posibil aliat în lupta cu colesterolul

Consumul moderat de bere, 660 ml de bere pe zi în cazul bărbaților, poate crește concentrația de colesterol bun, HDL, cu aproximativ 8%[1]. Atunci când berea este consumată cu moderație, concentrațiile de HDL din sânge pot crește și se formează acizi biliari care mențin colesterolul solubil și previn formarea calculilor biliari.

„Berea are 0% colesterol, iar alături de o dietă variată și atunci când este consumată în cantități moderate, poate chiar scădea riscul de boli cardiovasculare, asociate în mod direct cu un nivel crescut al colesterolului LDL, cel rău. Mai mult, ingredintele naturale din bere pot aduce un conținut de fibre solubile care ajută la creșterea nivelului de colesterol bun (HDL). În principiu, este nevoie de un aport de 10-13 g de fibre la fiecare 1.000 kcal, fiind indicat și un consum ridicat de lichide pentru completarea cu succes a beneficiilor acestora”, spune dr. Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

 

*****

 

Despre Centrul de Studii despre Bere Sănătate și Nutriție

 

Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție este o entitate cu caracter științific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina – Aurelia Zugravu, lector universitar în cadrul UMF “Dr. Carol Davila”, căreia îi revine și calitatea de Președinte în cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, dr. Alin Popescu, medic primar în medicină sportivă și consultant în probleme de nutriție, deținând calitatea de Secretar general, și dr. Mihaela Begea, doctor în științe inginerești.

 

Înființat în luna decembrie a anului 2011 și lansat oficial în data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii științifice și diseminarea informațiilor în domeniu în rândul comunității medicale și a publicului larg.

Pentru a contribui activ la promovarea domeniului cercetării de la noi din țară, Centrul finanțează anual studii de cercetare în

domeniu, sub forma de burse acordate studenților, masteranzilor, doctoranzilor sau cadrelor universitare, indiferent de vârstă. Toate detaliile privind structura și componența Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție pot fi găsite la adresa:

www.beresanatatenutritie.ro.

 

[1] Rimm EB, Williams P, Fosher K et al. (1999). Moderate alcohol intake and lower risk of coronary heart disease: meta-analysis of effects on lipids and haemostatic factors. BMJ, 319(7224):1523-1528.

9 sfaturi pentru barbatii care vor sa arate mai tineri si mai bine

Printre lucrurile pe care barbatii care vor sa arate mai tineri trebuie sa le respecte se numara limitarea exceselor de toate felurile, sa aveti in atentie tot ce tine de aspectul fizic (coafura, imbracaminte, barba), ca sa nu mai vorbim de atitudinea pozitiva, pe care ar trebui s-o afisati zilnic.

9 sfaturi pentru barbatii care vor sa arate mai tineri

Iata “Decalogul” care va poate ajuta sa redeveniti plini de viata, cuceritori.

1. Mereu indragostiti

Se stie ca dragostea produce endorfine, atunci de ce sa nu profitati din plin de ea? Ca sa aveti un chip odihnit si proaspat, muschii faciali trebuie tonifiati, prin gimnastica speciala.

Pentru cupluri, barbatul poate incerca sa recreeze primele intalniri, pentru a tine flacara pasiunii aprinsa. Celibatarii sa incerce sa-si caute sufletul pereche, cel putin pentru a se bucura de momente agreabile, repetabile pe cat posibil.

2. Par stralucitor

Treceti pe la coafor! Hair-stylistul poate face minuni din parul dumneavoastra. Daca si-a facut aparitia calvitia, e necesara tunderea podoabei capilare.

Aplicati o masca hranitoare si un sampon bun, de preferat cat mai natural. Schimbarile nu vor intarzia sa apara.

3. Alimentatie vitaminizata

Puneti stop meselor copioase si mai ales fast-food-ului! Daca la pranz nu reusiti sa aveti un meniu complet, consumati cruditati, jambon, oua tari, salate. Limitati felurile de mancare cu sos si mezelurile, fara a le elimina totusi! Optati pentru sucuri naturale din fructe.

Cafeaua nu trebuie consumata in exces, poate fi inlocuita cu ceai. Sunt recomandate cel putin cinci fructe si tot atatea legume pe zi. E un inceput bun si va veti simti mai usor. Fara a tine un regim sever!

4. Nu mai fumati! 

Daca doriti sa aratati mai tanar, renuntati la fumat! Se stie ca tigara imbatraneste tenul, il face intunecat. Efectele nocive se rasfrang si asupra dintilor, parului, ba fumatul influenteaza chiar si viata sexuala. Riscati sa va confruntati cu impotenta sau infertilitatea. Se accentueaza, de asemenea, o serie de boli, ajungandu-se pana la cancerul pulmonar.

5. Plimbarile in aer liber

Mergeti la tara sau intr-un parc din apropiere! Oxigenati-va creierul! Stati la soare, nu in exces, inca de la primele raze ale lui! Pe terasa, savurati o cafea sau un ceai. Practicati mersul pe jos, alergatul! Eliminati astfel riscul de a lua in greutate.

6. Barba ingrijita

Daca alegeti sa puratati barba, aveti grija de ea! Se afirma de nenumarate ori ca barba e semnul virilitatii, dar, totodata, daca nu este ingrijita, “va ajuta” sa aratati imbatranit. Trebuie “ajustata” cu regularitate, cu un aparat special.

7. Fara alcool! 

Incercati sa nu depasiti doza zilnica de alcool recomandata, ba chiar sa aveti perioade in care sa nu consumati deloc bauturi alcoolice. Inlocuiti-le cu apa! In caz de dependenta, mergeti la medic!

8. Dormiti bine! 

Sapte-opt ore sunt necesare pentru somn, insa el trebuie sa fie de calitate. Ochii nu vor mai prezenta cearcane si nu vor mai arata umflati. Pentru asta, respectati orele de somn, chiar si in weekend. Seara desfasurati activitati relaxante! Nu consumati excitanti dupa orele 15! Culcati-va de la primele semne ca se apropie somnul! Daca pastrati orele de somn, tenul dumneavoastra va fi stralucitor.

9. Puteti trisa un pic

Atunci cand nu puteti pleca in vacanta, folositi lotiuni autobronzante, usor de aplicat, dar testate dinainte. Pentru ascunderea cearcanelor sau a pungilor de sub ochi, exista remedii asemanatoare celor pentru femei.

 

TOP 3 sfaturi importante despre cum sa te feresti de trasnete

E foarte bine sa stii ce e de facut atunci cand esti in pericol iminent de a fi lovit de fulger, adica atunci cand esti in camp deschis pe furtuna, desi exista si un risc mic de a fi lovit chiar in interiorul unei cladiri, daca exista o usa sau un geam deschis.

fulgere

 

Iata cateva sfaturi foarte utile, care iti pot chiar salva viata:

1. Observa si informeaza-te

Cel mai bun tratament e preventia, se spune in medicina. Acelasi lucru e valabil si cand nu vrei sa fii luat prin surprindere de evenimentele naturale. Asa ca ai face bine sa te uiti la prognoza vremii – daca se anunta furtuni si descarcari electrice, poate ar fi bine sa nu iesi in camp deschis. De mentionat ca ai face bine sa studiezi vremea dintr-o anumita zona, nu din toata tara, vorbim aici de zona in care esti. De asemenea, iti recomandam sa instalezi aplicatia pentru smartphone „Alerte meteo ido„, ce te anunta automat cand ANM emite avertizari meteo de tip nowcasting.

Daca nu poti face asta, bazeaza-te pe propria intuitie. Daca sunt nori seriosi, pare ca va ploua si aerul este umed, poate ai face mai bine sa nu iesi afara. Daca totusi trebuie sa o faci neaparat sau esti deja iesit, incearca sa urmezi sfaturile de mai jos.

2. Fereste-te de conductorii de electricitate!

Electricitatea din trasnet poate ajunge cel mai simplu la tine astfel: prin ceva ce o conduce. Astfel, daca te tii sau tii in mana ceva de metal, iti cresti substantial sansele de a fi lovit. Pur si simplu, curentul va fi condus prin acest obiect si apoi prin tine. Asta e valabil si daca ai un rucsac ce are un cadru de metal, un lucru la care poate nu te-ai gandit.

De asemenea, nu e bine sa atingi echipamente electrice in timpul furtunii – riscul este acelasi.

In fine, trebuie sa mai tii cont de ceva – apa este de asemenea un foarte bun conductor si electricitatea din trasnet poate ajunge la tine cat ai clipi. Asadar, ai grija sa nu stai in apa sau sa nu ai apa care sa ajunga la tine. Nu e nevoie sa te loveasca trasnetul direct ca sa simti electricitatea. Tot in acest scop, sa ai incaltaminte de cauciuc poate fi de asemenea de ajutor, intrucat cauciucul e un foarte prost conductor de curent.

3. Pozitioneaza-te bine!

Daca esti in spatiu liber, tine minte asta: spre deosebire de toate celelalte aspecte ale vietii, aici nu trebuie sa fii la inaltime, ba chiar din contra. Daca esti pe ceva inalt, coboara!
Daca esti cel mai inalt lucru din camp deschis, ai grija sa nu se mai intample asa ceva. Daca asta inseamna sa te ghemuiesti, fa-o fara ezitare, mai ales daca in jurul tau fulgera si trasneste ori pare ca asa ceva se va intampla.

Nu e deloc de lepadat nici sfatul asta: daca esti intr-un grup compact, departeaza-te de companionii tai, astfel reducand sansa de a se transfera electricitatea de la unul la altul.

SUPRADOZA de vitamine IARNA: de ce este PERICULOASA si cum sa o EVITI in 2018

Doar pentru ca vezi multe reclame cu suplimente alimentare pe baza de vitamine si minerale, nu inseamna ca tu ai nevoie neaparat de pastile cu pumnul, in fiecare dimineata.

supradoza vitamine efecte

Pentru ca vrei sa fii sanatoasa si sa nu ai carente, trebuie sa stii sigur ce vitamine iti lipsesc, sau daca pierzi anumite minerale din cauza unor afectiuni cronice sau acute. Cele mai multe persoane care iau suplimente, nu tin cont de dieta pe care o adopta, de stilul de viata, sau de istoricul genetic al familiei.

Unele afectiuni sau carente se transmit de la parinti sau bunici si unele boli te fac sa nu asimilezi cum trebuie anumiti nutrienti.

De exemplu, boala Crohn, nediagnosticata si gestionata incorect te poate face sa nu absorbi corect nutrientii din alimentatie, in timp ce o anemie te face sa ai nevoie de mai mult fier in organism, scrie livestrong.com.

Unele studii arata ca fumatorii pierd multa vitamina C, in timp ce stilul de viata sedentar si lipsa expunerii zilnice la soare ne lipseste de cantitatea necesara de vitamina D si calciu.

Boli grave produse de supradoza de vitamine

Consumul regulat de vitamine si minerale din legume si fructe si alte surse naturale nu prea are cum sa provoace supradozaj. Insa consumul excesiv de suplimente alimentare cu vitamine si minerale, in schimb, poate duce la boli grave.

Supradozajul de vitamine din suplimente a dus la greata, diaree, crampe abdominale, reducerea abilitatilor cognitive, interactiuni periculoase cu alte medicamente si chiar moarte.

De exemplu, excesul de vitamina A din suplimente produce hiperitaminoza A, o afectiune care ataca ficatul, reduce densitatea osoasa si cauzeaza chiar si malformatii la nastere.

Excesul de vitamina B12 poate interactiona cu anumite medicamente prescrise pentru diverse afectiuni, cum ar fi antibioticele sau medicamentele pentru diabet.

Cum sa NU faci supradoza de vitamine

Unele vitamine si minerale din suplimentele alimentare pot fi foarte nocive, daca sunt luate in cantitati prea mari. Ca sa eviti o supradoza de vitamine sau minerale, medicii recomanda sa nu iei niciodata suplimente alimentare cu mega doze (contin vitamine in 200% DZR – doza zilnica recomandata, de exemplu).

De asemenea, suplimentele alimentare neomologate de Ministerul Sanatatii, care promit efecte spectaculoase sau vindecari miraculoase trebuie evitate. Citeste bine prospectul si ai grija ca produsul cumparat sa nu interactioneze cu alte tratamente pe care le urmezi.

Ca ultim sfat, consuma vitamine si minerale din surse naturale, cum ar fi fructe si legume proaspete si astfel esti sigura ca ai parte de nutrienti de calitate, in cantitati sigure.

Ce beneficii are busuiocul? Iata la ce ajuta aceasta planta

Te intrebi care sunt mai exact beneficiile busuiocului? Iata cateva dintre acestea!

ceaiul de busuioc pentru ce este bun

1. Stimuleaza vindecarea

Planta de busuioc imbunatateste memoria si este vazuta ca un tonic pentru nervi. Frunzele sale intaresc stomacul si induc transpiratie. Semintele plantei produc o pojghita care protejeaza membranele mucoasei.

2. Amelioreaza febra si raceala

Frunzele de busuioc sunt folosite pentru a face un ceai care reduce simptomele febrei. Aceasta modalitate se foloseste mai ales in cazul copiilor, pentru reducerea temperaturii.

3. Amelioreaza tusea

Busuiocul este un ingredient important al multor siropuri si produse expectorante, deoarece ajuta la mobilizarea mucusului in cazul bronsitelor si astmului.

4. Trateaza durerile de gat

Apa fiarta cu frunze de busuioc poate fi consumata ca un ceai in cazul durerilor de gat. Poate fi facuta si gargara cu ea.

5. Ajuta in cazul tulburarilor respiratorii

Extractul de busuioc amestecat cu miere si ghimbir este un remediu eficient pentru bronsita, astm, gripa, tuse si raceli.

6. Ajuta la eliminarea pietrelor la rinichi

In cazul pietrelor la rinichi, un amestec de zeama de busuioc cu miere timp de sase luni le va elimina prin tractul urinar.

7. Este benefic in cazul tulburarilor cardiace

Busuiocul reduce nivelul colesterolului din sange.

8. Amelioreaza bolile copiilor

Problemele frecvente ale copiilor, cum ar fi tusea, raceala, febra, diareea si varsaturile, raspund favorabil la sucul din frunze de busuioc.

9. Reduce stresul

Studiile recente au aratat ca frunzele de busuioc ofera protectie semnificativa impotriva stresului.

10. Trateaza infectiile bucale

Frunzele busuiocului sunt eficiente in cazul ulcerelor si infectiilor bucale.

11. Calmeaza intepaturile de insecte

Busuiocul previne si calmeaza intepaturile de insecte. Se aplica zeama din frunze de busuioc pe piele.

12. Amelioreaza afectiunile pielii

Aplicat local, sucul de busuioc este benefic in tratamentul bolilor de piele. A functionat si in tratamentul leucodermei realizat de unii doctori homeopati.

13. Ajuta la mentinerea sanatatii dentare

Frunzele uscate de busuioc pot fi folosite pentru periajul dintilor, tratand respiratia urat mirositoare si masand gingiile.

14. Trateaza durerile de cap

Extractul de busuioc este recomandat pentru durerile de cap. Frunzele amestecate cu pasta de lemn de santal pot fi aplicate pe frunte.

15. Ajuta la tratarea tulburarilor oculare

Sucul de busuioc este un remediu eficient pentru tulburarile oculare cauzate de deficienta de vitamina A.