SUPRADOZA de vitamine IARNA: de ce este PERICULOASA si cum sa o EVITI in 2018

Doar pentru ca vezi multe reclame cu suplimente alimentare pe baza de vitamine si minerale, nu inseamna ca tu ai nevoie neaparat de pastile cu pumnul, in fiecare dimineata.

supradoza vitamine efecte

Pentru ca vrei sa fii sanatoasa si sa nu ai carente, trebuie sa stii sigur ce vitamine iti lipsesc, sau daca pierzi anumite minerale din cauza unor afectiuni cronice sau acute. Cele mai multe persoane care iau suplimente, nu tin cont de dieta pe care o adopta, de stilul de viata, sau de istoricul genetic al familiei.

Unele afectiuni sau carente se transmit de la parinti sau bunici si unele boli te fac sa nu asimilezi cum trebuie anumiti nutrienti.

De exemplu, boala Crohn, nediagnosticata si gestionata incorect te poate face sa nu absorbi corect nutrientii din alimentatie, in timp ce o anemie te face sa ai nevoie de mai mult fier in organism, scrie livestrong.com.

Unele studii arata ca fumatorii pierd multa vitamina C, in timp ce stilul de viata sedentar si lipsa expunerii zilnice la soare ne lipseste de cantitatea necesara de vitamina D si calciu.

Boli grave produse de supradoza de vitamine

Consumul regulat de vitamine si minerale din legume si fructe si alte surse naturale nu prea are cum sa provoace supradozaj. Insa consumul excesiv de suplimente alimentare cu vitamine si minerale, in schimb, poate duce la boli grave.

Supradozajul de vitamine din suplimente a dus la greata, diaree, crampe abdominale, reducerea abilitatilor cognitive, interactiuni periculoase cu alte medicamente si chiar moarte.

De exemplu, excesul de vitamina A din suplimente produce hiperitaminoza A, o afectiune care ataca ficatul, reduce densitatea osoasa si cauzeaza chiar si malformatii la nastere.

Excesul de vitamina B12 poate interactiona cu anumite medicamente prescrise pentru diverse afectiuni, cum ar fi antibioticele sau medicamentele pentru diabet.

Cum sa NU faci supradoza de vitamine

Unele vitamine si minerale din suplimentele alimentare pot fi foarte nocive, daca sunt luate in cantitati prea mari. Ca sa eviti o supradoza de vitamine sau minerale, medicii recomanda sa nu iei niciodata suplimente alimentare cu mega doze (contin vitamine in 200% DZR – doza zilnica recomandata, de exemplu).

De asemenea, suplimentele alimentare neomologate de Ministerul Sanatatii, care promit efecte spectaculoase sau vindecari miraculoase trebuie evitate. Citeste bine prospectul si ai grija ca produsul cumparat sa nu interactioneze cu alte tratamente pe care le urmezi.

Ca ultim sfat, consuma vitamine si minerale din surse naturale, cum ar fi fructe si legume proaspete si astfel esti sigura ca ai parte de nutrienti de calitate, in cantitati sigure.

Ce beneficii are busuiocul? Iata la ce ajuta aceasta planta

Te intrebi care sunt mai exact beneficiile busuiocului? Iata cateva dintre acestea!

ceaiul de busuioc pentru ce este bun

1. Stimuleaza vindecarea

Planta de busuioc imbunatateste memoria si este vazuta ca un tonic pentru nervi. Frunzele sale intaresc stomacul si induc transpiratie. Semintele plantei produc o pojghita care protejeaza membranele mucoasei.

2. Amelioreaza febra si raceala

Frunzele de busuioc sunt folosite pentru a face un ceai care reduce simptomele febrei. Aceasta modalitate se foloseste mai ales in cazul copiilor, pentru reducerea temperaturii.

3. Amelioreaza tusea

Busuiocul este un ingredient important al multor siropuri si produse expectorante, deoarece ajuta la mobilizarea mucusului in cazul bronsitelor si astmului.

4. Trateaza durerile de gat

Apa fiarta cu frunze de busuioc poate fi consumata ca un ceai in cazul durerilor de gat. Poate fi facuta si gargara cu ea.

5. Ajuta in cazul tulburarilor respiratorii

Extractul de busuioc amestecat cu miere si ghimbir este un remediu eficient pentru bronsita, astm, gripa, tuse si raceli.

6. Ajuta la eliminarea pietrelor la rinichi

In cazul pietrelor la rinichi, un amestec de zeama de busuioc cu miere timp de sase luni le va elimina prin tractul urinar.

7. Este benefic in cazul tulburarilor cardiace

Busuiocul reduce nivelul colesterolului din sange.

8. Amelioreaza bolile copiilor

Problemele frecvente ale copiilor, cum ar fi tusea, raceala, febra, diareea si varsaturile, raspund favorabil la sucul din frunze de busuioc.

9. Reduce stresul

Studiile recente au aratat ca frunzele de busuioc ofera protectie semnificativa impotriva stresului.

10. Trateaza infectiile bucale

Frunzele busuiocului sunt eficiente in cazul ulcerelor si infectiilor bucale.

11. Calmeaza intepaturile de insecte

Busuiocul previne si calmeaza intepaturile de insecte. Se aplica zeama din frunze de busuioc pe piele.

12. Amelioreaza afectiunile pielii

Aplicat local, sucul de busuioc este benefic in tratamentul bolilor de piele. A functionat si in tratamentul leucodermei realizat de unii doctori homeopati.

13. Ajuta la mentinerea sanatatii dentare

Frunzele uscate de busuioc pot fi folosite pentru periajul dintilor, tratand respiratia urat mirositoare si masand gingiile.

14. Trateaza durerile de cap

Extractul de busuioc este recomandat pentru durerile de cap. Frunzele amestecate cu pasta de lemn de santal pot fi aplicate pe frunte.

15. Ajuta la tratarea tulburarilor oculare

Sucul de busuioc este un remediu eficient pentru tulburarile oculare cauzate de deficienta de vitamina A.

Complicatiile bolilor de tiroida NETRATATE!

Afectiunile tiroidei au o prevalenta crescuta in Romania, tara cunoscuta pentru deficitul de iod. Iritabilitatea, oboseala cronica, depresia, fluctuatiile in greutate sunt simptome comune. In lipsa tratamentului, bolile tiroidiene pot genera disfunctii la nivelul tuturor organelor si tesuturilor organismului, atrag atentia endocrinologii.

tiroida gat complicatii

Tiroida este o glanda endocrina esentiala pentru cresterea si dezvoltarea normala a organismului inca din viata intrauterina, iar hormonii tiroidieni sunt implicati in cresterea, dezvoltarea si functia tuturor tesuturilor, explica conf. dr. Diana Loreta Paun, medic primar endocrinolog. „Hormonii tiroidieni moduleaza o multitudine de procese metabolice, intervenind in metabolismul proteinelor, grasimilor si glucidelor, al vitaminelor si mineralelor, al altor hormoni, precum si in metabolismul energetic. Hormonii tiroidieni au, de asemenea, un rol esential in dezvoltarea sistemului nervos, deci in edificarea unui status neuro-psiho-intelectual de calitate, ceea ce l-a facut pe profesorul Parhon sa afirme ca «Nu exista civilizatie fara hormoni tiroidieni»“, adauga specialista.

„Deficitul de iod trebuie combatut“

Bolile tiroidiene, de la gusa endemica pana la tiroidite si de la nodulul tiroidian pana la cancer, sunt foarte frecvente in Romania. O statistica recenta arata ca din 2010 si pana in 2016, numarul bolnavilor cu hipertiroidie a crescut constant, ajungand la aproape 10.000, iar al celor cu hipotiroidie a trecut de 12.500 de persoane. E mult? E putin? Conf. dr. Diana Loreta Paun da detalii despre cum sta Romania la capitolul boli tiroidiene fata de celelalte tari ale UE. „Romania este cunoscuta ca o tara cu deficit de iod, ceea ce explica prevalenta crescuta a patologiei tiroidiene, a gusii endemice si a hipotiroidiei, comparativ cu celelalte tari europene, in special cu cele mediteraneene. Zonele cele mai deficitare in iod sunt regiunile subcarpatice“, explica universitarul.

Deficienta de iod, respectiv lipsa unei cantitati suficiente de iod in sol, apa si alimente reprezinta o importanta problema de sanatate publica si cauza uneia dintre cele mai frecvente patologii endocrine cu care se confrunta lumea civilizata. „Aceasta deoarece iodul este esential in producerea hormonilor tiroidieni. Cunoscut pentru faptul ca produce gusa endemica, deficitul de iod are insa manifestari si consecinte cu mult mai importante, in particular asupra dezvoltarii normale a creierului,  asa cum spuneam. Deficitul de iod si/sau de hormoni tiroidieni in timpul perioadei critice de dezvoltare va antrena modificari ireversibile in dezvoltarea cerebrala“, atrage atentia conf. dr. Diana Loreta Paun.

Pentru a asigura o productie constanta de hormoni tiroidieni, tiroida si-a elaborat un mecanism propriu de concentrare a iodului din circulatie si de sinteza a hormonilor care sunt apoi stocati si eliberati in circulatie. „Cand necesarul de iod dintr-o populatie nu este atins apar, treptat, perturbari ale functiei tiroidiene, iar cand deficitul este sever, apar gusa endemica, cretinismul, retardul mental, rate scazute de fertilitate, mortalitate perinatala si infantila crescuta, toate aceste complicatii fiind grupate sub termenul general de patologie prin deficit de iod. De aceea, deficitul de iod trebuie combatut.“

Femeile, mai predispuse la boli de tiroida

Desi bolile tiroidiene afecteaza ambele sexe la orice varsta, exista o predispozitie in randul femeilor. Cauzele sunt multifactoriale si nu sunt pe deplin cunoscute. „Este posibil ca bioritmul hormonal, ceasul biologic atat de exact al femeii sa constituie un factor de fragilitate la stres, ceea ce predispune femeia la boli endocrine, in general, si la patologie tiroidiana, in special“, mai spune conf. dr. Diana Loreta Paun.

Pe de alta parte, femeia este mult mai atenta cu sanatatea sa decat barbatul, deoarece ea este cea responsabila de soarta intregii familii si „nu isi poate permite sa se imbolnaveasca“.  „Asta o face sa constientizeze necesitatea de a se prezenta la medic ori de cate ori constata un simptom ciudat, asa ca avem posibilitatea de a diagnostica mai repede o afectiune tiroidiana la femei, comparativ cu barbatii.“

„Cateodata, nu ma pot da jos din pat“

Carmen are 47 de ani si, in urma cu trei ani, a fost diagnosticata cu tiroidita autoimuna. Avea un job stresant, pe seama caruia a pus oboseala care nu mai trecea. Muncea in schimburi, inclusiv de noapte, multe ore pe zi, chiar si in weekenduri. „In momentul in care am renuntat la jobul pe care il aveam am crezut ca aceasta oboseala va disparea, insa nu a fost asa. Oboseala asta de care va vorbesc este o stare permanenta. Te trezesti cu ea, traiesti cu ea. Sunt obosita deja acum cand vorbesc cu dumneavoastra, desi nu este decat pranzul, eu ma simt ca si cum ar fi ora 21.00. Cateodata, nici nu ma pot da jos din pat.“

Oboseala lui Carmen este amplificata si de faptul ca ea mai are si alte boli asociate. „Mai am un lupus eritematos, precum si scleroza multipla. Aceste afectiuni au fost anterioare tiroiditei autoimune. Se pare ca vin la pachet“, mai spune pacienta.

Alaturi de oboseala, Carmen mai are si alte semne: ii cade parul, pielea este uscata, are tulburari de concentrare, de memorie, de ciclu menstrual, precum si crampe musculare. „Cateodata, articulatiile mi se umfla, devin rigide si dureroase. Cele mai deranjante simptome sunt insa oboseala si aceasta stare a creierului in ceata. Este o stare pe care mi-e greu sa o descriu“, marturiseste Carmen.

Viata pacientei s-a schimbat complet dupa multele diagnostice pe care le are si pentru care urmeaza tratament. „Sunt pensionata pe caz de boala pentru ca, din pricina oboselii cumplite, imi era foarte greu sa ma concentrez la serviciu. Boala a fost un soc foarte mare si o cadere in depresie. Aveam alte planuri cu viata mea. Dar am inteles ca trebuie sa pun stop la tot ce am construit si sa am mai multa grija de mine. Pentru ca, intr-adevar, nu aveam timp de mine, sa ma odihnesc suficient.“

A avut noroc pentru ca familia – sotul si fiica de 24 de ani – au inteles-o si o ajuta. „Initial, nu le-a venit sa creada, cum nici mie nu mi-a venit sa cred. Incet-incet, s-au adaptat. Sotul meu imi acorda mult sprijin si a preluat multe treburi in casa. Dar sunt sigura ca multi prieteni considera ca sunt lenesa. Am vazut asta in ochii lor. Iar eu nu mai am rabdare sa le explic de ce nu mai pot sa fac anumite lucruri.“

Creste stresul, creste si numarul bolnavilor

Lipsa iodului reprezinta doar una dintre cauzele aparitiei gusii si hipotiroidiei, atrage atentia conf. dr. Diana Loreta Paun. „Etiopatogenia gusii endemice si a hipotiroidiei a capatat noi valente in ultimii ani, prin implicarea a numerosi factori: nutritionali, constitutionali, genetici, imunologici, stres. Expunerea la acesti factori de risc creste incidenta bolilor tiroidiene“.

In aparitia hipertiroidiei, in special a bolii Basedow-Graves, intervin atat factori genetici, cat si factorii externi, cum sunt expunerea la stresul acut sau cronic sau la diferite infectii. „Ca atare, pe masura cresterii nivelului de stres la care sunt expusi romanii, ne asteptam sa creasca si numarul pacientilor cu hipertiroidie. Se adauga expunerea la diverse noxe si alergeni alimentari sau de alta natura, cu exacerbarea imunitatii patologice, a autoimunitatii“. Spre exemplu, apele de baut poluate cu nitrati, contaminarea bacteriana si cu compusi organici sulfurati, precum si cu alte microelemente, cum sunt zincul, manganul si cuprul, pot fi factori cu rol important in aparitia gusii endemice.

O alta explicatie a cresterii numarului de bolnavi inregistrati este o mai buna colectare a datelor, la care se adauga diagnosticul precoce, prin imbunatatirea mijloacelor de depistare si cresterea gradului de constientizare a publicului larg privind frecventa si importanta afectiunilor tiroidiene, mai spune dr. Paun.

„Consecinte fatale in lipsa tratamentului“

Netratate, bolile tiroidiene pot genera disfunctii la nivelul tuturor organelor si tesuturilor organismului, cu consecinte extrem de variate si importante. „Dupa ani de evolutie fara tratament, consecintele pot fi fatale, prin aparitia unor complicatii severe, cum este coma mixedematoasa sau criza tireotoxica, cu mortalitate crescuta. De aceea este necesar ca bolile tiroidiene sa fie diagnosticate si tratate la timp“, conchide conf. dr. Diana Loreta Paun.

Tratamentul afectiunilor tiroidiene intra in competenta medicului endocrinolog care, dupa diagnostic, stabileste mijloacele optime de tratament: medicamentos, chirurgical, radioterapic sau combinat. Cum bolile tiroidiene sunt cronice, tratamentul lor este de lunga durata, uneori toata viata, cu monitorizare periodica.

Anumite perioade din viata, cum este perioada sarcinii, impun precautii speciale pentru un pacient cunoscut cu probleme tiroidiene. Interventia chirurgicala are indicatii clare, in anumite patologii, cum este cazul cancerului tiroidian, al gusilor mari, care dau tulburari de compresiune sau al hipertiroidiei recidivante.

Privire vie versus privire somnolenta

Secretia deficitara de hormoni tiroidieni de catre glanda tiroida duce la hipotiroidism, in timp ce hipertiroidismul reprezinta secretia in exces de hormoni tiroidieni. „Diagnosticul fiecarei afectiuni implica un examen clinic efectuat de catre medicul endocrinolog, completat cu analizele de laborator, constand, in primul rand, in dozarea hormonilor tiroidieni, T3 si T4, si a TSH-ului. Diagnosticul complet include stabilirea cauzei hipo- sau hipertiroidismului si presupune o serie de analize paraclinice in completare. Spre exemplu, pentru a stabili diagnosticul de tiroidita cronica autoimuna, se dozeaza anticorpii antitiroideni“, explica conf. dr. Diana Loreta Paun.

Hipertiroidianul este un pacient slab, agitat, nervos, emotiv, transpirat, vorbeste repede, are privire vie, descrie specialista: „Acuzele declarate de pacient sunt extrem de numeroase si variate: palpitatii, insomnie, pierdere in greutate, astenie fizica, tremuraturi fine ale extremitatilor, transpiratii, intoleranta la caldura, emotivitate, senzatie nespecifica de nod in gat“.

Hipotiroidianul este, in general, un pacient depresiv, care se misca si vorbeste incet, somnolent, friguros. „Pielea este aspra, uscata, groasa, rece, unghiile se rup, parul este lipsit de stralucire si cade usor. Bataile cardiace sunt rare, respiratiile sunt, de asemenea, rare, pacientul este constipat. Din cauza edemului generalizat – mixedem – impresia este de crestere in greutate, iar faciesul are aspect «in luna plina», cu pleoape groase, edematiate si privire stearsa, dand aspect de facies adormit, somnolent“.

„Sarea iodata nu e doar benefica, este necesara“

Beneficiile consumului de sare iodata de catre bolnavii de tiroida continua sa ramana subiect de discutii, in ciuda asigurarilor date de medicii endocrinologi, potrivit carora putine sunt cazurile in care bolnavii cu afectiuni tiroidiene ar trebui sa fie atenti la aportul de iod pe care il introduc in organism.

Pentru tara noastra, cea mai eficienta metoda de combatere a deficitului de iod este iodarea universala a sarii, da asigurari conf. dr. Diana Loreta Paun. Acest proces, care s-a instituit ca politica publica la inceputul anilor 1950, este cel mai bun exemplu de decizie in domeniul sanitar care s-a luat pe baza colectarii unor date epidemiologice din teritoriu. „Pentru ca, la acea data, cretinismul endemic – mai bine zis patologia prin deficit de iod, de la gusa endemica si pana la cretinismul endemic – a reprezentat o problema de sanatate publica in Romania. S-a luat astfel decizia unei atitudini preventive, adica iodarea sarii, care si-a dovedit eficienta in ani. Acesta poate fi folosit ca model de politica publica in zona preventiei, care duce in timp la disparitia unei patologii. Noi nu mai avem in acest moment in Romania cazuri de cretinism endemic si nici acele gusi endemice, cazuri impresionante in care oamenii isi carau gusa dupa umar“, a reamintit conf. dr. Paun.

„Sarea iodata nu este doar benefica, este necesara“, este de parere si prof. dr. Catalina Poiana, medic primar endocrinolog, presedinta Societatii Romane de Endrocrinologie si a Colegiului Medicilor Bucuresti. Potrivit acesteia, povestea sarii iodate a suscitat de-a lungul timpului o gramada de intrebari. „Am fost acuzati ca iodand sarea, obligam pacientii sa introduca ceva ce nu-si doresc in organismul lor“, a punctat prof. dr. Catalina Poiana.

Insa, avand in vedere zona geografica in care ne aflam, profilaxia iodata este un element necesar. „Au fost ani buni in care comertul cu sare a fost monopol de stat si a fost perioada in care s-a putut rezolva foarte bine aceasta profilaxie. Cretinismul endemic a fost eradicat. Chiar si numai cand vezi pozele in carti poti sa-ti dai seama ce a insemnat pentru sistemul social si pentru sistemul de sanatate asa ceva“, a argumentat dr. Poiana.

Cum inclina balanta intre beneficii si riscuri

Specialistul a explicat ce legatura exista intre sarea iodata si tiroiditele autoimune. „Incidenta tiroiditei autoimune creste in profilaxia cu iod, se stie clar acest lucru in literatura. E un lucru acceptat si care se intampla peste tot. Dar in permanenta, in momentul in care intervenim cu ceva, trebuie sa punem in balanta beneficiile si riscurile. Nimic pe lumea asta nu e lipsit de riscuri. Insa, in momentul in care punem intr-o balanta binele si raul, atata vreme cat interventia noastra este de departe in favoarea binelui, acest lucru trebuie facut. Si niciodata nu trebuie ascunse riscurile sub pres“, subliniaza prof. dr. Poiana.

In momentul in care ii spui pacientului din fata ta care pot fi reactiile adverse, care sunt riscurile pe care le poate avea terapia, dar, in acelasi timp, si riscurile pe care le poate avea daca nu face acest tratament si daca pacientul constientizeaza aceste lucruri, fara doar si poate decizia va fi mult mai usoara, este de parere dr. Poiana.

La randul ei, Rozalina Lapadatu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune – APAA – afirma ca sarea iodata este un rau necesar: „Ni-l asumam. Decat anumite boli grave care nu pot fi tratate, gestionate, mai bine situatii care pot fi tinute sub control“.

„Pacientii cu tiroidita pot manca sare iodata la liber“

„Pacientii cu tiroidita pot manca sare iodata la liber. Nu exista contraindicatii in acest sens. Problema de aport de iod se pune la alte patologii. Ma refer aici la hipertiroidie – pentru ca iodul activeaza productia de hormoni tiroidieni – si vorbesc despre pacientii netratati, pentru ca cei tratati au o viata normala, si despre pacientii cu cancer tiroidian care primesc iod radioactiv si care nu trebuie sa aiba nicio sursa exogena de iod. Si in aceasta categorie nu intra doar sarea iodata, ci si toate alimentele care contin iod, de la fructe de mare la peste. Cred ca aceste intrebari pacientii ar trebui sa le puna medicilor endocrinologi“, a conchis conf. dr. Diana Loreta Paun.

 

Simptomele anxietatii iti spun din timp daca vei avea Alzheimer

Un studiu prezinta o alta perspectiva asupra bolii Alzheimer, care ar putea fi depistata din timp daca simptomelor anxietatii li s-ar acorda mai multa atentie.

Cercetatorii au studiat factorii de risc care cresc sansele de a dezvolta Alzheimer, inclusiv afectiuni neuropsihiatrice, ca depresia. Acum, oamenii de stiinta spun ca simptomele de anxietate ar putea fi un reper dinamic al stadiilor incipiente ale bolii.

In comparatie cu simptomele depresiei, ca tristetea sau lipsa de interes fata de lucrurilor si evenimentelor din jur, simptomele anxietatii aduc niveluri mai mari de beta-amiloid in creier. Beta-amiloid este o proteina asociata cu Alzheimer, care produce aglomerari care perturba comunicarea intre neuroni.

Aceasta intrerupere este considerata a fi vinovatul principalul din spatele afectiunii cognitive, dar ar putea fi implicata si in faza preclinica a ei, chiar cu 10 ani inainte de pierderea memoriei. Psihiatrul Nancy Donovan si alti cercetatori au analizat datele dintr-un studiu din urma cu cinci ani, efectuat pe 270 de barbati si femei cu varste intre 62 si 90 de ani, care nu sufereau de tulburari psihice active.

Printre alte teste, participantilor li s-a scanat creierul. Pe parcursul studiului, echipa a constatat ca nivelurile ridicate de beta-amiloid din creier au fost asociate cu cresterea simptomelor de anxietate. Asta sugereaza ca simptomele anxietatii ar putea fi o manifestare a bolii Alzheimer inainte de debutul insuficientei cognitive.

Daca cercetarile arata anxietatea ca fiind un indicator timpuriu al bolii, acest lucru ar putea ajuta milioane de oameni si asta pentru ca s-ar identifica afectiunea inca de la inceputurile ei. Astfel s-ar putea preveni, trata sau incetini procesul bolii.

In momentul de fata, cercetatorii recunosc ca exista inca multe lucruri pe care nu le stim despre cum apare aceasta asociere intre anxietate si beta-amiloid. Insa vor continua sa studieze fenomenul si vor verifica daca participantii care prezinta semne de anxietate dezvolta si Alzheimer.

Articol www.playtech.ro/2018/anxietate-alzheimer-simptome/

Vindecarea de Alzheimer: un pas mai aproape in 2018!

Un medicament dezvoltat pentru diabet a avut rezultate uimitoare in lupta cu Alzheimer la soareci, iar cercetatorii vor acum sa il testeze pe oameni.

Alzheimer

Tratamentul a atras atentia oamenilor de stiinta, deoarece actioneaza prin protejarea celulelor creierului atacate de Alzheimer. Și vazand ca medicamentul a fost deja testat si acum este aprobat pentru utilizarea asupra oamenilor, e un bun moment sa spunem ca va lovi piata, mai ales ca exista milioane de oameni care sufera de aceasta boala. Rezultatele au fost observate doar la soareci pana acum, dar medicamentul promite ca poate ajuta oamenii cu tulburari neurodegenerative cronice, ca Alzheimer. Cu niciun tratament nou scos pe piata in ultimii 15 ani, aceasta descoperire se anunta a fi extrem de benefica, mai ales pentru pacienti.

Tratamentul este folosit de pacientii care sufera de diabetul de tip 2, iar cercetarile anterioare au sugerat in trecut ca exista o legatura intre cele doua boli. Acest tip de diabet este un factor de risc pentru Alzheimer si pare sa faca boala sa progreseze mai repede. Cercetarile anterioare au dat ca rezultat faptul ca insulina nu ajunge in celule in mod corespunzator. Insulina este un factor de crestere cunoscut, care protejeaza celulele creierului, iar rezistenta la insulina a fost observata in creierul pacientilor cu Alzheimer, ca mecanism biologic al diabetului de tip 2.

Astfel, cercetatorii au investigat daca medicamentele care trateaza diabetul de tip 2 ar putea contribui, de asemenea, si la simptomele Alzheimer pentru o perioada de timp. In trecut, s-a luat in calcul aceasta posibilitate la om cu un medicament mai vechi de diabet, cunoscut sub numele de liraglutida.

Medicamentul, care este mentionat numai ca ”agonist receptor triplu”, sau TA, actioneaza in mai multe moduri pentru a proteja creierul de degenerare, prin activarea receptorilor GIP-1, GIP si glucagon in acelasi timp. Dat fiind ca semnalarea factorului de crestere s-a dovedit a fi afectata in creierul pacientilor cu Alzheimer, ideea a fost ca medicamentul ar putea ajuta la stimularea celulelor creierului deteriorate si la protectia impotriva daunelor suplimentare.

Acest pas este unul destul de important in medicina. La urma urmei, mai mult de cinci milioane de americani traiesc deja cu Alzheimer, iar pana in 2050 acest numar ar putea ajunge pana la 16 milioane.

 

3 leacuri babesti pentru raceala si dureri de gat

Ca sa intelegeti cu cine aveti de-a face, va marturisesc din start ca mi se spune mama bolilor – felurite afectiuni din diverse domenii imi dau tarcoale relativ frecvent.

raceala iarna 2017 tratament remedii naturale babesti


Tocmai de aceea, cele mai importante investitii ale mele nu sunt vestimentare, ci farmaceutice. Dulapul cu doctorii ar putea rivaliza cu cel din dormitor. Si totusi, sunt leacuri ce nu incap in el.

Iar acestea sunt leacurile care mi-au intrat bine pe o ureche cand eram mica si imi dadeau tarcoale bunici si strabunici binevoitoare si, din fericire, nu mi-au mai iesit pe cealalta. Asa am ajuns sa apelez cu incredere la remedii de cand pamantul si la treizeci de ani de cand le-am auzit prima oara. Majoritatea sunt legate de nesuferita raceala care ne calca pragul de cateva ori intr-un an si nu se lasa dusa nici cu una, nici cu noua (pastile).

Mi-am amintit ca prin vis de secretele “medicale” din copilarie dupa o gripa lunga care nu se mai dadea dusa cu absolut nimic din ce exista pe piata, iar timp sa astept inventarea unor medicamente noi, nu prea aveam. Asa ca am convocat rapid la mine in bucatarie, locul unde se vindeca mai degraba bolile decat la farmacie, parerea mea, niste ceapa, niste cartofi, niste miere, lapte si ou.


  • Ceaiul de ceapa sau sufera bolnava la insanatosire

Sa ne lamurim: daca va strambati deja numai la gandul gustului sa stiti ca nu va inselati deloc – e groaznic. Dar nu-l bem de placere, il bem de nevoie.

Cand intr-o raceala incapatanata sau imediat dupa va chinuie o tuse extrem de sacaitoare, va mai doare si pieptul, iar gatul nu e nici el fericit, atunci luati o ceapa marisoara si fierbeti-o bine. Mai lasati-o acoperita acolo cateva minute dupa ce o luati de pe foc si apoi, era sa zic savurati, chinuiti-va sa beti rezultatul asa fierbinte-cald.


  • Sodoul, preferatul copilariei mele

Cel mai frumos moment al racelilor mele din perioada scolara era momentul in care cineva (tata, de obicei) cerea un ou, niste lapte fierbinte, niste zahar (poate fi inlocuit cu miere) si cu aceste ingrediente facea magie pentru gatul meu suferind, scrie csid.ro
Puneti laptele la fiert, frecati galbenusul cu zaharul, turnati lichidul fierbinte si beti. Durerile de gat vor fi istorie la a doua cana – cam asa stau lucrurile in cazul meu. Cu alte cuvinte, nu subestimati puterea oului crud in problemele gatului.


  • Garnitura de cartofi rasi cu spirt, va rog

Strabunica mea mi-a dezvaluit acest remediu naturist pentru gatul care doare si leac pare ca n-are. In cazuri extreme de raceala, ea recomanda si un amestec de malai fierbinte turnat direct pe piept, dar pe acela l-am refuzat mereu caci suna cam periculos, asa ca nu ii stiu detaliile.

Dar daca aveti un gat care nu a trecut nici macar cu sodoul pomenit, luati de radeti doi cartofi sanatosi ca niste morcovi pentru o ciorba. Asezati-i pe un batic, turnati generos spirt pe ei si prindeti tot colierul acesta in jurul gatului. O sa va simtiti imobilizati, baticul se va pata iremediabil (poate alegeti o carpa), spirtul risca sa curga si pe tricou sau bluza, dar merita!

4 alimente pentru momentele in care ti-e foame!

Mananca inteligent prin alegerea alimentelor bogate in substante nutritive care ofera o senzatie de satietate pentru o perioada mai lunga decat cele obisnuite. Se spune despre ele ca actioneaza ca o pastila impotriva foamei.

4 alimente pentru momentele in care ti-e foame

Iata care sunt aceste superalimente!

Ouale

Oul este superalimentul care nu trebuie sa lipseasca de pe farfurie la micul dejun. Datorita proteinelor, vitaminelor, seleniului, zincului, cuprului, fierului si grasimilor sanatoase, oul este considerat o pastila naturala antifoame. Recomandat este sa fie mancat fiert (moale sau tare, dupa preferinta).

Legumele si fasolea

Atat legumele, cat si fasolea sunt sanatoase si sunt surse importante de substante nutritive (vitamine, minerale, fibre, fier si acid folic), imbunatatind digestia si oferind satietate. Ele pot fi consumate sub orice forma, la mic-dejun, pranz si cina.

Migdalele

Datorita proteinelor, grasimilor monosaturate, fibrelor, vitaminei E, magneziului si fosforului, migdalele sunt considerate un superaliment. In plus, aceste substante nutritive previn poftele alimentare. Poti manca migdale oricand, dar nu le alege pe cele sarate, recomandate sunt migdalele crude (bio). De asemenea, este important sa stii ca migdalele sunt bogate in calorii, asadar, nu trebuie sa exagerezi cu ele.

Ciocolata neagra

Ciocolata este supralimentul preferat al multora dintre noi, mai ales cea care are 70-80% continut cacao. Aceasta ciocolata contine foarte multi antioxidanti, are un indice caloric scazut, plus ca imbunatateste circulatia sangelui, tine sub control tensiunea arteriala si este satioasa. Asadar, de fiecare data cand simti nevoia de ceva dulce, mananca un cub de ciocolata neagra.

4 beneficii neaflate ale ULEIULUI de MASLINE!

Stilul nostru de viata agitat necesita astazi alimente pure, organice, cu mai putin ulei si mult antrenament fizic. Acesta este motivul pentru care medicii recomanda includerea in alimentatie a uleiului de masline.

Surprinzator, uleiul de masline nu este de ajutor doar pentru mentinerea sanatatii, ci el poate fi folosit si in scopuri de ingrijire a pielii si parului. Uleiul de masline este unul dintre ingredientele care nu lipsesc din multe produse de ingrijire.


ulei de masline grecesc

Efectele uleiului de masline asupra organismului

Cu toate acestea, beneficiul uleiul de masline este inca necunoscut pentru multi dintre noi. Uleiul de masline este unul dintre acele super-alimente care contine toate tipurile de substante nutritive. Iata care sunt efectele pozitive pe care le are uleiul de masline asupra sanatatii:

Combate infectiile

Uleiul de masline poate fi folosit in tratarea infectiilor si inflamatiilor organismului (interne si externe). Pentru ca uleiul de masline are capacitatea de a combate inflamatia din corp, el a deveni un aliment important in dieta noastra. Plus ca are proprietati antiinflamatoare si antioxidante, fiind considerat un medicament pentru infectii.

Lupta impotriva radicalilor liberi

Cand uleiul de masline este virgin, este mult mai eficient pentru organism. Este o sursa excelenta de antioxidanti puternici care lupta impotriva daunelor produse de radicalii liberi in corpul nostru. Procedand astfel, uleiul de masline ne face mai imuni si, in acelasi timp, ii ajutam pe radicalii liberi sa se lupte mai mult cu radicalii straini. In plus, are acizi grasi care contin cantitati mari de vitamine E si K. Asadar, acesti acizi grasi si antioxidanti combat impreuna inflamatia.

Previne bolile cardiovasculare

Uleiul de masline este minunat pentru inima ta. Substantele nutritive prezente in uleiul de masline impiedica depozitarea grasimilor pe peretele arterelor. In plus, contine si grasimi mononesaturate, care sunt asociate cu prevenirea accidentelor vasculare cerebrale si a bolile de inima.

Tine sub control greutatea corporala

Uleiul de masline are un continut mai mic de calorii decat alte uleiuri. Multe studii spun ca uleiul de masline are efecte favorabile asupra greutatii corporale. Cei care sufera de obezitate sau vor sa slabeasca ar trebui sa inlocuiasca uleiul normal cu uleiul de masline. Chiar si doctorii recomanda acest ulei. Mai mult decat atat, studiile au aratat ca uleiul de masline creste nivelurile de antioxidanti in sange si provoaca pierderea in greutate.

Sursa: Click pentru Femei

Care este motivul pentru care carnea rosie creste riscul de CANCER!

Pana de curand, nu erau pe deplin cunoscute motivele pentru care consumul de carne rosie creste riscul de a dezvolta cancer. Dar un nou studiu schimba aceasta situatie.

Consumul de carne poate duce la aparitia cancerului!

Numeroase persoane au crescut consumand carne de porc, vita si produse lactate, dar in ultimii ani a aparut recomandarea din partea specialistilor de a reduce consumul de produse animale, in special de carne rosie.

Care este motivul pentru care carnea rosie creste riscul de CANCER

Potrivit unei serii de studii, alimentatia bogata in carne rosie a fost asociata cu riscul crescut de a face cancer, ateroscleroza, infarct, Alzheimer si chiar diabet de tip 2.

Cercetatorii de la Universitatea California din San Diego considera ca motivul ar putea fi un anumit tip de zahar, potrivit The Telegraph, citat de antinewsnetwork.com.

Neu5Gc (acid N-glicolil-neuraminic) este o molecula de zahar care se gaseste in compozitia celulara a celor mai multe mamifere, dar nu si in cazul oamenilor. Aceasta este introdusa in organismul uman prin consumul de carne, organe sau unele produse lactate.

Atunci cand Neu5Gc este incorporat in tesutul uman, sistemul imunitar il recunoaste ca pe o substanta straina, producand anticorpi care sa-l atace. Consumul repetat de carne rosie poate cauza astfel inflamatia cronica, care a fost asociata cu un risc crescut de formare a tumorilor. Neu5Gc a fost asociat cu aparitia cancerului, cu boli cardiovasculare si alte afectiuni inflamatorii.

In cadrul unui studiu, soarecii au fost folositi pentru a stabili legatura dintre Neu5Gc si aparitia cancerului. Potrivit cercetatorilor, este pentru prima data cand au putut recrea exact efectul Neu5Gc asupra corpului uman, folosind soarecii.
Acestia au fost hraniti cu Neu5Gc si le-au fost injectati anticorpi Neu5Gc, ceea ce a dus la aparitia spontana a celulelor canceroase in cazul soarecilor.

Acest tip de zahar se gaseste in carne rosie (porc, vita, oaie, capra etc.), in laptele de vaca si anumite produse lactate. Pentru ca organismul uman nu poate produce Neu5Gc in mod natural, atunci cand este absorbit in tesuturi prin intermediul alimentatiei provoaca un raspuns de atac din partea sistemului imunitar, care il considera o substanta straina. De-a lungul timpului, consumand frecvent carne rosie, inflamatia cauzata de raspunsul sistemului imunitar devine una cronica si are un rol important in aparitia cancerului. Persoanele care mananca des carne rosie sunt mult mai predispuse.

In cadrul unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea UC Davis School din SUA si Universitatea Xiamen din China s-a descoperit faptul ca nivelul zaharului Neu5Gc este mult mai ridicat in organele de porc decat in carnea de porc. Iar prin gatire, nivelul Neu5Gc creste semnificativ, devenind un pericol pentru persoanele care consuma frecvent organe de porc precum ficat, splina, rinichi, inima, plamani. Desi studiul a fost efectuat pe organe de porc, oamenii de stiinta avertizeaza ca rezultatele se extind si asupra organelor provenite de la alte animale, precum vita sau oaie.

Avertisment al specialiştilor: 100 de medicamente ar putea fi RETRASE de pe piaţă

medicamente retrase de pe piata

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) anunţă că aproape 100 de medicamente ar putea fi retrase de pe piaţă, după ce, în ultimii ani, 2.000 de produse au dispărut deja şi de aceea companiile vor să colaboreze cu autorităţile pentru a găsi imediat alternative la ce este nevoie.

Laurenţiu Mihai, director executiv APMGR, susţine că asociaţia îşi afirmă disponibilitatea de a colabora cu Ministerul Sănătăţii pentru asigurarea de alternative generice la medicamentele ieşite de sub brevet care ar putea dispărea de pe piaţă în urma alinierii preţurilor. “Credem că este important ca pacienţii să nu sufere în momentul în care medicamentele ieşite de sub brevet îşi aliniază preţul în raport cu preţul de referinţă al medicamentului generic, conform recomandării Consiliului Concurenţei. Înţelegem că este o situaţie specială pentru circa 100 de medicamente, care ar putea fi retrase de pe piaţă, iar companiile membre APMGR se angajează să colaboreze cu autorităţile pentru a găsi imediat alternative la ce este nevoie,” a declarat Laurenţiu Mihai.

În acelaşi timp, APMGR repetă apelul către autorităţi de a regândi în totalitate atât politica de preţ a medicamentului, cât mai ales povara fiscală a taxei clawback, care ar risca să afecteze accesul populaţiei la tratamente cu preţ accesibil. “Putem să gândim soluţii punctuale pentru 100 de medicamente, dar nu putem să stabilim dispariţia a mii de medicamente generice de pe piaţă ca urmare a aplicării unitare a taxei clawback,” a mai spus Laurenţiu Mihai, conform observator.tv.

Conform calculelor APMGR, peste 2.000 de medicamente generice au dispărut de pe piaţă în ultimii ani, fiind înlocuite cu alternative mult mai scumpe. APMGR mai susţine că soluţia ar fi implementarea unui calcul diferenţiat al taxei clawback pentru medicamentele generice.