INCREDIBIL Ce nume a ales să poarte Andreea Marin după divorțul de turc

andreea marin divort turc

Lovitură de teatru în procesul de divorţ al Andreei Marin. ‘Zâna surprizelor’ a luat o decizie mai mult decât surprinzătoare. Judecătoria Buftea a decis să desfacerea căsătoriei dintre Andreea Marin şi Tuncay Ozturk, iar Zâna se va numi Bănică.

Judecătorii au dispus ca reclamanta să revină la numele purtat anterior încheierii căsătoriei, acela de ”Bănică”. După cum se știe, Ștefan Bănică a fost soțul Andreei dinaintea lui Tuncay. Zâna i-a păstrat numele dat fiind faptul că și fiica lor se numește în acte tot Bănică. Pronunțarea este definitivă, anunţă libertatea.ro. Mai mult, Tuncay Ozturk a venit cu translator la Judecătoria Buftea, În schimb, au lipsit martorii, chiar dacă procedura de divorț presupune și audierea acestora, mai spune sursa citată.

SUSPANS: Ce a declarat ministrul de Interne la ieșirea de la DNA

carmen dan ministrul de interne

Ministrul de Interne a plecat de la sediul DNA după aproximativ o oră și jumătate. Carmen Dan a declarat că a fost audiată în calitate de martor în dosarul adoptării OUG 13.

“Am fost audiată în calitate de martor, am dat toate datele acolo. (…) O să facă DNA comunicări prin Biroul de presă”, a spus Carmen Dan, la ieşirea din sediul DNA.

Carmen Dan a fost unul dintre cei trei miniștri care au semnat OUG 13, alături de ministrul Justiției și ministrul Afacerilor Externe.

În dosar au mai fost audiați ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Grațiela Gavrilescu, foști secretari de stat din Ministerul Justiției, funcționari din minister și secretarul general al Guvernului.

Mesajul care dă fiori reci Europei: Noile rachete ruseşti vor STRĂPUNGE orice scut antirachetă

Noile rachete balistice dezvoltate de Rusia vor fi capabile să depăşească orice sistem de apărare antirachetă al SUA, a declarat duminică seara vicepremierul rus Dmitri Rogozin, responsabil de industria apărării în guvernul de la Moscova, într-o emisiune la postul public de televiziune Rossia-1, potrivit RIA Novosti, transmite şi agerpres.

rachete rusia

La ora actuală, a spus Rogozin, Rusia are în dotare rachete de diferite tipuri, inclusiv “Voievoda” din perioada sovietică (“Satan”, în clasificarea NATO), rachete “sigure”, de care se teme Occidentul, potrivit acestuia.

În viitor, acestea vor fi înlocuite de noi rachete balistice intercontinentale, aflate în prezent în curs de dezvoltare, a afirmat vicepremierul rus, adăugând că procesul de creare a noi tipuri de rachete se derulează conform planului.

Sistemul de apărare antirachetă al SUA, atât cel actual, cât şi cel în perspectivă nu reprezintă niciun fel de ameninţare majoră pentru Rusia, a ţinut să sublinieze Dmitri Rogozin. “Noi vom străpunge această apărare”, a insistat el.

În primăvara anului trecut, Rusia se pregătea să testeze una dintre cele mai temute arme ale sale, Satan 2, despre care se spunea că ar putea distruge un teritoriu cât statul Texas sau cât Franţa, după cum scria la vremea respectivă Express.co.uk. Această racheta ar putea transporta până la 12 focoase nucleare. Potrivit experţilor, racheta ar fi invizibilă pentru sistemele antiradar şi s-ar deplasa cu o viteză atât de mare încât scutul de apărare antirachetă s-ar putea dovedi inutil.

În plus, presa internaţională informa la vremea respectivă că Rusia este pe cale să testeze noua sa rachetă Sarmat ICBM, la care lucrează de şapte ani. Aceasta ar urma să înlocuiască rachetele de tip R-36M2 Voievoda (SS-18 Satan, în clasificarea NATO).

Moscova percepe ca pe o ameninţare la adresa securităţii sale scutul antirachetă implementat de SUA în Europa şi a ameninţat în repetate rânduri cu contramăsuri.

România, ridicată în SLĂVI de NATO: ‘Un exemplu de URMAT și de către alți Aliați’

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a felicitat România pentru “eforturile majore de a creşte bugetul pentru apărare la 2% din PIB în 2017”, spunând că este un exemplu de urmat şi de alte state membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

Romania-Nato

“Felicit România pentru eforturile majore de a creşte bugetul pentru apărare la 2% din PIB în 2017. Într-o lume cu ameninţări complexe şi în evoluţie, este nevoie atât de bugete mai mari pentru apărare, cât şi de o mai justă împărţire a sarcinilor”, a subliniat joi Stoltenberg, într-o declaraţie transmisă de serviciul de presă al NATO.

“România oferă ambele – fiind un exemplu de urmat şi de către alţi Aliaţi”, a mai precizat secretarul general al NATO.

El a afirmat de asemenea că România dă dovadă de leadership prin găzduirea unei brigăzi multinaţionale, întărind prezenţa NATO în flancul sud-estic al Alianţei.

“Salut călduros angajamentul puternic al României faţă de NATO, deopotrivă prin trupe şi prin buget”, a spus Stoltenberg, potrivit Agerpres.

Conform proiectului de buget pe anul 2017, România va aloca 2% din Produsul Intern Brut pentru Ministerul Apărării Naţionale.

Profesoară reţinută pentru act sexual cu un minor; elevul s-a sinucis

profesoara intretine relatii cu elev

O femeie în vârstă de 40 ani, profesoară de limba şi literatura română, a fost reţinută, marţi, pentru 24 de ore, pentru comiterea infracţiunii de act sexual cu un minor.

Femeia va fi prezentată, miercuri, judecătorilor, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, a declarat, pentru AGERPRES, inspectorul Elena Bulgărea, purtător de cuvânt al Poliţiei Neamţ.

Anchetatorii au stabilit că femeia a întreţinut relaţii sexuale cu un minor, care îi era elev, în clasa a XI-a, în perioada decembrie 2015 – iunie 2016. Pe 17 noiembrie 2016, băiatul a dispărut de acasă. În aceeaşi zi a fost semnalat un caz de suicid de pe podul care traversează râul Bistriţa în Piatra Neamţ.

După o lună de zile, cadavrul tânărului a fost găsit la barajul de la Reconstrucţia.

Anchetatorii au stabilit că adolescentul, elev la Seminarul Teologic, s-a sinucis.

Profesoara care ar fi avut relaţii intime cu elevul a fost audiată de procurori şi, în urma probelor strânse, inclusiv de la martori, a fost reţinută, marţi, pentru act sexual cu un minor, anunță Agerpres.

Potrivit unor surse, femeia ar fi soţie de preot şi are 3 copii minori.

În anul 2016 Biserica Ortodoxă Română a cheltuit în scop filantropic 95.841.602 lei

Biserica Ortodoxă Română continuă eforturile ei concrete de diminuare a sărăciei şi de ajutorare a persoanelor defavorizate din societatea românească, desfăşurând în acest sens proiecte şi activităţi cu caracter social şi filantropic.

În eparhiile Bisericii Ortodoxe Române funcţionează 718 de instituţii şi servicii sociale, dintre care: 159 cantine sociale şi brutării, 38 instituţii ce oferă servicii medicale şi farmacii, 93 centre de zi pentru copii, 47 centre educaţionale, 12 centre de zi pentru vârstnici, 51 centre rezidenţiale pentru vârstnici, 22 birouri de asistenţă socială şi centre comunitare, 36 centre de tip familial, 40 grădiniţe sociale şi after-school, 15 locuinţe protejate, 65 centre de informare, consiliere şi resurse, o instituţie de învăţământ pentru adulţi, 21 centre de urgenţă (pentru persoane fără adăpost, victime ale violenţei domestice şi ale traficului de persoane), 14 campusuri de tabără şi alte 104 de instituţii sociale.

biserica ortodoxa romana

La nivelul eparhiilor Bisericii Ortodoxe Române se află în derulare 617 de proiecte şi programe sociale, dintre care 451 finanţate din fonduri proprii, 74 cu finanţare publică, 15 cu finanţare externă şi 77 cu finanţare mixtă.

În anul 2016 au beneficiat de asistenţă socială 80.116 persoane, dintre care: 27.961 copii din așezămintele sociale ale Bisericii Ortodoxe Române, dar mai ales din familii sărace şi fără posibilităţi de întreţinere sau cu părinţi aflaţi la muncă în străinătate, 5.359 persoane cu dizabilităţi (deficienţe de vorbire, vedere şi auz, consumatori de droguri sau alte tipuri de dependenţe, persoane infectate cu HIV/SIDA etc.), peste 22.958 persoane vârstnice din aşezămintele de protecţie socială bisericeşti, din centrele sociale de tranzit şi adăposturi de noapte, bătrâni singuri, nedeplasabili, abandonaţi de familie şi cu grave probleme de sănătate, 17.314 şomeri, adulți în dificultate, victime ale traficului de persoane, victime ale violenței familiale, deţinuţi eliberaţi, victime ale calamităților naturale şi aproximativ 6.524 persoane din alte categorii sociale defavorizate.

În anul 2016 eparhiile Bisericii Ortodoxe Române, prin birourile social-filantropice, au acordat ajutoare financiare directe în valoare de 11.936.934 lei şi ajutoare materiale în valoare estimată de 21.628.323 lei, la care se adaugă cheltuielile de salarizare şi întreținere a instituțiilor și proiectelor sociale, precum și cheltuieli cu ajutorarea sinistraților, suma totală cheltuită în scop social-filantropic fiind de 95.841.602 lei, se anunţă într-un comunicat de presă.

Primăria Capitalei, măsură pentru combaterea răspândirii cazurilor de gripă aviară

gripa-aviara-bucuresti

Primarul General, Gabriela Firea, anunta ca a activat unitatea locala de sprijin de la nivelul Primariei Generale pentru combaterea raspandirii cazurilor de gripa aviara la nivelul Capitalei.

Masura a fost luata ca urmare a faptului ca, potrivit unui buletin de analiză emis de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animala Bucuresti, a fost confirmata influenta aviara la cinci pescarusi gasiti morti pe malul lacului Grivita in aval de barajul Straulesti.

„M-am asigurat ca Planul de Masuri aprobat de catre Centrul de Combatere a bolilor al Municipiului Bucuresti va fi aplicat cat mai urgent. La nivelul Primariei Capitalei functioneaza incepand de ieri o celula de criza formata din reprezentantii ALPAB, ai Politiei Locale, ai ASSMB, ASPA, DGASMB. Conform specialistilor, nu exista un risc imediat de transmitere la om a virusului gripei aviare, insa reprezentantii Municipalitatii cu responsabilitati in implementarea masurilor asumate vor actiona pentru a preintampina raspandirea bolii si vor comunica permanent cu toate institutiile implicate in acest proces”.

Potrivit managerului Institutului National de Boli Infectioase “Matei Bals” din Bucuresti, Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, “desi nu exista un risc imediat de transmitere la om, suntem obligati sa luam toate masurile care se impun conform legislatiei internationale, pentru a impiedica aparitia unui virus gripal recombinat (adica virus gripal aviar+virus gripal uman) care poate afecta populatia umana”

Administratia Lacuri Parcuri si Agrement (ALPAB) institutie subordonata Municipalitatii, supravegeaza populatiile de pasari salbatice din parcurile si de pe lacurile pe care le administreaza si va notifica autoritatile competente in cazul pasarilor descoperite moarte.

Pentru prevenirea aparitiei influentei aviare, Administratia Gradina Zoologica, institutie aflata, de asemenea, in subordinea PMB, a intrepins urmatoarele masuri:

– S-au acoperit cu folie de plastic amplasamentele pelicanilor si ale pasarilor de balta si s-a restrans spatiul de iesire la exterior a acestora.

– S-a izolat la iesirea in exterior amplasamentul lebedelor si al pasarilor flamingo.

– Pasarile exotice se pot vizita numai in interior.

Zilele urmatoare se vor acoperi si amplasamentele pasarilor de prada. De asemenea, angajatii ZOO efectueaza dezinfectii zilnice cu solutie de Virkon 1% a presurilor dezinfectoare la intrarea in amplasamentele tuturor pasarilor.

Directia Sanitar — Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bucuresti (D.S.V.S.A) a stabilit o zona de supraveghere sau monitorizare de 10 kilometri in jurul locatiei unde au fost descoperite cazurile de gripa aviara. Aceasta zona de supraveghere cuprinde Sectoarele 1, 2, 5 si 6 din Municipiul Bucuresti precum si localitatile Tunari, Otopeni, Corbeanca, Buftea, Mogosoaia, Chitila, Dragomiresti Vale si Chiajna din judetul Ilfov.

Printre masurile asumate de Primariei Municipiului Bucuresti in cadrul sedintei de Centrului pentru Combaterea Bolilor al Municipiului Bucuresti amintim:

– Asigura substantele dezinfectante, instrumentele pentru aplicare, alte materiale necesare si personalul care sa efectueze dezinfectia sub supraveghere sanitar veterinara, a locului unde sunt pasari bolnave;

– Asigura ecarisarea pasarilor moarte sau ucise, prin intermediul unitatilor de incinerare cu care are contract de prestari servicii;

– Controlul respectarii interzicerii accesului pasarilor domestice la luciuri de apa, lacuri, balti, rauri si orice alta amenajare hidrologică artificiala sau naturala, pentru a minimiza contactul acestora, direct sau indirect, cu pasarile salbatice, separarea ratelor si gastelor domestice de alte pasari de curte;

– Controlul respectării interdictiei de intrare a mai multor persoane, in zona de exploatare a pasarilor domestice, miscarile limitandu-se la o singura persoana (proprietarul exploatatiei si eventual medicul veterinar), interdictiei de adapare a pasarilor domestice cu apa din rezervoarele de apa de suprafata accesibile pasarilor salbatice;

– Va transmite in regim de urgenta prin toate mijloacele de comunicare accesibile, pentru ca toti detinatorii de pasari sa fie informati despre masurile impuse precum si despre obligativitatea notificarii DSVSA Bucuresti asupra oricarei suspiciuni de boala, caz de mortalitate si morbiditate manifestate la pasarile aflate in proprietate;

-Supravegherea populatiilor de pasari salbatice, in special a pasarilor de apa, precum si continuarea supravegherii pasarilor moarte sau bolnave, in colaborare, dupa caz, cu asociatii de profil, administratori ai lacurilor si ornitologi amatori implicati in monitorizarea pasarilor salbatice, si notificarea autoritatii competente a pasarilor descoperite moarte.

SURPRIZĂ România, dată exemplu lui Donald Trump în The Washington Post

washington post romania

Influentul ziar american The Washington Post a dedicat editorialul de ieri protestelor masive din România. Principalul articol de opinie, semnat de Boardul Editorial, prezintă poziţia ziarului pe cele mai importante evenimente din întreagă lume. Protestele din România au fost caracterizate de Washington Post drept “un semn încurajator pentru democraţie”.

Într-o perioadă în care democraţia se erodează în mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est, o contramişcare încurajatoare a erupt brusc în România, o fostă ţară comunistă cu 20 de milioane de locuitori situată la malul Mării Negre, începe The Washington Post.

Sute de mii de oameni au manifestat în ultima săptămână în capitala ţării, dar şi în alte oraşe mari, în cadrul celei mai ample mobilizări politice de la căderea regimului comunist, în 1989, scrie comitetul editorial al prestigiosului cotidian.

Punctul de raliere a fost simplu, direct şi, având în vedere istoria ţării, unul care inspiră: o cerere ca Guvernul să nu relaxeze legile anticorupţie.

Guvernele române au fost impregnate de corupţie cel puţin de pe vremea fostului dictator Nicolae Ceauşescu, însă, după ce ţara a aderat la Uniunea Europeană, în 2007, elita politică a fost supusă, de la Bruxelles, unei uriaşe presiuni să se reformeze. Rezultatul a fost înfiinţarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, o instituţie independentă, care anchetează peste 1.000 de cazuri pe an – inclusiv ale unor oficiali de rang înalt.

După ce a obţinut fără efort o victorie în alegerile din decembrie, în care prezenţa la urne a fost slabă, Partidul Social Democrat a considerat că poate să inverseze acest proces de ”curăţare”. Mai întâi a propus o lege care ar fi graţiat pe oricine ispăşea o pedeapsă mai mică de cinci ani de închisoare pentru anumite infracţiuni – o măsură care pare că s-ar aplica şi liderului partidului, Liviu Dragnea, condamnat cu suspendare la doi ani de închisoare pentru fraudă electorală. Apoi, a venit cu o lovitură şi mai îndrăzneaţă: pe 31 ianuarie, Guvenul PSD – şi nu partidul, aşa cum scrie WP – a emis o ordonanţă de urgenţă care dezincrimina unele forme de corupţie, în cazul în care prejudiciul era mai mic de 200.000 de lei (48.000 de dolari). Acest lucru l-ar fi scăpat pe Dragnea de altă acuzaţie de corupţie, pentru care este judecat, şi i-ar fi permis să devină premier. Acest lucru ar fi permis totodată Guvernului să reia practica de a cumpăra susţinerea primarilor şi altor politicieni locali din ţară prin alocarea de fonduri.

Pariul potrivit căruia o populaţie apatică ar fi înghiţit această manevră neruşinată s-a dovedit foarte nechibzuit. Românii au ieşit aproape imediat în stradă, impulsionaţi de organizaţii ale societăţii civile, Biserica Ortodoxă Română şi preşedintele ţării, care au denunţat ordonanţa. Până în weekendul trecut, mulţimea, paşnică, a crescut atât de mult, încât Cabinetul premierului Sorin Grindeanu a anulat măsura. Însă manifestanţii au rămas în stradă de duminică şi cer demisia miniştrilor.

Social-democraţii ar putea să să caute în continuare să distrugă legislaţia anticorupţie în Parlament. Însă acest lucru ar risca să înfurie o întreagă populaţie, deja trezită.

Românii au demonstrat că valorile democratice au prins rădăcini în ţară, în ultimele două decenii, cu ajutorul aliaţilor europeni şi Statelor Unite. Aceasta este o realizare nu doar în folosul naţiunii lor. Ea face Europa mai stabilă şi mai sigură, comentează ziarul.

Administraţia Trump ar trebui să ia în considerare asemenea progrese înainte să arunce Uniunea Europeană la gunoi.

Guvernul e ‘făcut praf’ de un judecător: ‘OUG 13 nu era o URGENȚĂ’

oug

Ordonanța de Urgență pe Justiție a declanșat un scandal imens în România. Guvernul a dat marți, 31 ianuarie, OUG 13 care a declanșat o săptămână întreagă de proteste. Deși Executivul a retras-o duminică, nu s-a liniștit situația deloc. Milioane de români au protestat în țară, dar și în străinătate.

Acum, un judecător de drept constituțional îi face praf pe guvernanți. Acesta spune că nu era nicio urgență în acest caz. “Sunt modificări de substanţă, străine de raţiunea deciziilor de neconstituţionalitate invocate şi de considerentele expuse în acestea”, spun magistrații, conform adevarul.ro. „Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 13/2017 este neconstituţională în întregul său”, susţine un magistrat de la Curtea de Apel Bucureşti. Acesta a sesizat vineri, în aceeaşi zi cu Avocatul Poporului, Curtea Constituţională, cu privire la acest aspect.

„În ceea ce priveşte critica de neconstituţionalitate, opinia instanţei este în sensul că OUG nr. 13/2017 este neconstituţională în întregul său, prin raportare la dispoziţiile art. 115 alin. 4, art. 1 al. 4 şi art. 61 al. 1 din Constituţie”, arată Curtea de Apel Bucureşti.

Articolul 1, alineatul 4 (Principii generale- Statul Român): „Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale.”

Articolul 61, alineatul 1 (Autorităţile publice- Rolul şi structura Parlamentului): „Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării.”

Articolul 115, alineatul 4 (Raporturile Parlamentului cu Guvernul- Delegarea legislativă): „Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora.”

Curtea de Apel Bucureşti apreciază că întreg actul normativ este neconstituţional prin prisma motivelor de neconstituţionalitate extrinsecă, ce vizează actul în ansamblul său, „şi nu doar un articol singular, chiar dacă în speţa dedusă judecăţii în faţa Curţii de Apel urmează a fi aplicat doar articolul I pct. 3”. „Motivele care stau la baza neconstituţionalităţii articolului I sunt de fapt motivele care stau la baza neconstituţionalităţii întregului act normativ”, mai arată magistraţii, conform sursei citate.

Magistraţii au criticat şi faptul că nu a existat nicio urgenţă atunci când s-a dat OUG 13/2017. În ceea ce priveşte existenţa situaţiei extraordinare, Curtea de Apel Bucureşti arată că în considerentele deciziilor nr. 65/1995, 83/1998 şi 255/2005, Curtea Constituţională a definit această sintagmă de o manieră strictă, respectiv „necesitatea şi urgenţa reglementării unei situaţii care, datorită circumstanţelor sale excepţionale, impune adoptarea de soluţii imediate, în vederea evitării unei grave atingeri aduse interesului public” a cărei existenţă “nu depinde de voinţa Guvernului care, în asemenea împrejurări, este constrâns să reacţioneze prompt pentru apărarea unui interes public pe calea ordonanţei de urgenţă”.

ALERTĂ – Oana Schmidt-Hăineală, fostă şefă CSM, audiată la DNA

Oana Schmidt-Hăineală

Procurorul Oana Schmidt-Hăineală, fostă şefă a CSM şi fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei condus de Florin Iordache, a ajuns marţi dimineaţă la DNA. Aceasta va fi audiată în dosarul deschis ca urmare a plângerii pe tema OUG 13/2017, de modificare a Codului Penal.

Oana Schmidt-Hăineală a fost revocată vineri din funcţia de secretar de stat la MJ, ca urmare a încetării detaşării, prin decizie CSM, la cererea procurorului general.